Δεν στάθηκαν αρκετές οι πολύωρες διαβουλεύσεις με την DP World Limassol για να δεχθεί η εταιρεία την πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για αναστολή των απολύσεων και έναρξη διαλόγου στις 23 Αυγούστου, ώστε να δοθεί τέλος στην απεργία των εργαζομένων, οι οποίοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων.

Από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, βρισκόταν στο λιμάνι Λεμεσού, προσπαθώντας να βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ της διεύθυνσης της εταιρείας με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.

Μετά από επτά ώρες, ο κ.Μιχαήλ αποχώρησε, δηλώνοντας ότι «έχουν ανταλλαγεί και προφορικές και γραπτές διευκρινίσεις μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της εταιρείας και είμαστε στο σημείο στο οποίο αναμένεται η εταιρεία να μας δώσει μια απάντηση», χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να διευκρινιστεί πότε θα γίνει αυτό.

«Ήμουν σε συνεχή επαφή, τόσο με το Υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια υπηρεσία των εργασιακών σχέσεων, όσο και με την ίδια την εταιρεία, προσπαθώντας να βοηθήσω στη μεταξύ τους συνεννόηση», ανέφερε και διευκρίνισε ότι «είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας οι εργασιακές σχέσεις και η οποιαδήποτε διαφορά και δεν μπορώ να αναλάβω την δική τους αρμοδιότητα, ούτε να παρεμβαίνω στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζονται τη νομοθεσία τους, αλλά και τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων».

Ο κ.Μιχαήλ δεν απέκλεισε να υπάρχει και 2ος και 3ος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της DP World Limassol, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση της εταιρείας θα είναι τέτοια που θα δώσει «οριστικό τέλος σε όλη αυτήν την αναστάτωση».

Εξάλλου σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Άθως Ελευθερίου, ανέφερε ότι στόχος παραμένει η επίλυση της εργατικής διαφοράς, «γι αυτό κι εμείς αμέσως έχουμε απαντήσει θετικά στην πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων».

Σε περίπτωση που η εταιρεία συνεχίζει να αρνείται να αποδεχθεί την αναστολή των απολύσεων, συνέχισε, «ο απεργιακός αγώνας θα συνεχιστεί, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε και σε Γενικές Συνελεύσεις των μελών μας, στο χώρο του λιμανιού, για να πάρουμε αποφάσεις, με ποιον τρόπο, πιο πρακτικά και συγκεκριμένα θα μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι μεροκαματιάρηδες, οικογενειάρχες».

Ο κ. Ελευθερίου εξέφρασε τη θέση ότι «υπάρχει εργασία στο λιμάνι και δεν δεχόμαστε, αυτή η εργασία, να γίνεται από εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας, αλλά πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους εργαζόμενους».

«Αυτό το απλό ζητούμε και γι αυτό θα αγωνιστούμε, όσο χρονικό διάστημα και αν χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Απογοητευμένος από τη στάση της εταιρείας δήλωσε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, Γιάννης Τσουρής, αφού όπως ανέφερε «μετά από τόσες πολλές ώρες, και την Τετάρτη και χθες αλλά και σήμερα, με τη φυσική πλέον παρουσία και του ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών – τον οποίον οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια για το ενδιαφέρον που επέδειξε από την πρώτη στιγμή – εντούτοις η εταιρεία, πίσω από νομικίστικες ερμηνείες που ζητά να κάνει μέσω δικηγόρων, κρατά δέσμιους και τους απεργούς, αλλά και όλο το λιμάνι, το τερματικό του γενικού φορτίου, που εξυπηρετεί την Κυπριακή Δημοκρατία».

Διαμήνυσε δε ότι η καλή θέληση των απεργών που έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα για εξυπηρέτηση ευπαθών προϊόντων «έχει εξαντληθεί».

«Πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή από την μετωπική σύγκρουση με αυτήν την κατάσταση και αύριο θα σταθούμε μπροστά από τις εισόδους του λιμανιού για να εμποδίσουμε την οποιαδήποτε εργασία ενδεχομένως επιδιώξει η εταιρεία να διεξάγει στο τερματικό», ανέφερε ο κ.Τσουρής.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό θα αφορά και ευπαθή προϊόντα, απάντησε θετικά, λέγοντας ότι οι απεργοί δεν θα εξυπηρετήσουν ούτε τα δυο κρουαζιερόπλοια που θα βρίσκονται το πρωί στο λιμάνι «διότι θα πρέπει επιτέλους και η εταιρεία να αναλάβει το βάρος της ευθύνης της, αλλά και η πολιτεία να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τις τύχες του λιμανιού και να κρεμόμαστε πίσω από αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, αν θα δουλέψει ή όχι ο πνεύμονας της οικονομίας».