Πριν το τέλος Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο για οριστικοποίηση του κειμένου του Μνημονίου Συναντίληψης για τον EuroAfrica interconnector, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Μετά την οριστικοποίηση από τους τεχνοκράτες του κειμένου του Μνημονίου για τον EuroAfrica interconnector, ο οποίος θα ενώνει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Αιγύπτου με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή υπογραφής από τους αρμόδιους Υπουργούς των τριών χωρών που εμπλέκονται στο έργο, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Το μνημόνιο θα υπογράψουν η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σάκερ και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας.

Για τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της τηλεδιάσκεψης των τεχνοκρατών, αναμένεται η απάντηση των Αιγυπτίων σε τρεις ημερομηνίες που πρότειναν οι Ελλαδίτες τεχνοκράτες, εντός Μαρτίου.

Κατά την τηλεδιάσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα συζητηθούν τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί το κείμενο του Μνημονίου και να τεθεί ενώπιον των τριών Υπουργών για υπογραφή.

Σημειώνεται πως ορισμένα θέματα που αφορούσαν σχόλια των Αιγυπτίων επί του κειμένου του Μνημονίου συζητήθηκαν στην πρόσφατη κατ΄ ιδίαν συνάντηση της κ. Πηλείδου με τον Αιγύπτιο Υπουργό, έτσι ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η υπογραφή του.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Πηλείδου κάλεσε στην Κύπρο τους Υπουργούς Αιγύπτου και Ελλάδας για την υπογραφή του Μνημονίου, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το καλώδιο, το οποίο θα έχει ισχύ 2.000 μεγαβάτ (MW) θα ενωθεί από την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Κύπρου, μετατρέποντας την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και μεταφορέα ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το τμήμα Αίγυπτος – Κύπρος θα είναι 498 χλμ. και το χαμηλότερο σημείο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης θα φτάνει τα 2.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα δυο στάδια του EuroAfrica Interconnector – που θα ενώσουν το καλώδιο από την Αίγυπτο με την Κύπρο, από την Κύπρο στην Κρήτη, και μετά από την Κρήτη στην Αττική της Ελλάδας – θα έχουν ισχύ 1.000 μεγαβάτ το καθένα.