Λεπτομέρειες και για τις τέσσερις φάσεις σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε το πρωί από κοινού με την υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Οικονομικών.

Στην πρώτη φάση, από 4 Μαΐου, θα λειτουργήσει ο κατασκευαστικός τομέας και το λιανικό εμπόριο.

  • Θα επιτρέπεται επίσης η στάθμευση κρουαζιερόπλοιων για ανεφοδιασμό (χωρίς αποβίβαση επιβατών ή αντικατάσταση πληρωμάτων). Θα λειτουργούν επίσης: Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση, πλυντήρια αυτοκινήτων
  • Θα επιτρέπεται η πληρότητα μέχρι 50%, στα λεωφορεία των δημόσιων μεταφορών
  • Ανοίγουν τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μόνο για τελειόφοιτους της Γ’ λυκείου από 11 Μαΐου.
  • Επιτρέπεται η ατομική άθληση και κολύμβηση σε ανοιχτούς χώρους για όχι πάνω από δύο άτομα μαζί.
  • Θα επιτρέπεται η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 10 άτομα 

Στη δεύτερη φάση από 21 Μαΐου, καταργείται πλήρως το SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια και θα επιτρέπονται συναθροίσεις έως 10 άτομα.

Επιτρέπεται από 1η Ιουνίου ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

Στην τρίτη φάση, που αρχίζει από 9 Ιουνίου, με διάρκεια έως 13 Ιουλίου, καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και επαναλειτουργούν: – Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα – Αεροδρόμια/Αεροπορικές Εταιρείες – σταδιακά και υπό όρους – Λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων – Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – Ξενοδοχεία – Παραλίες: Προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας – Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου – Γυμναστήρια – Αθλητικά Πρωταθλήματα (χωρίς φιλάθλους) – Καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στην τέταρτη φάση, από 14 Ιουλίου και μετά, ανοίγουν: – Θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου – Φεστιβάλ και Συναυλίες – Καζίνο – Παιδότοποι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Πώς θα γίνει η επαναλειτουργία των νοσηλευτηρίων

«Με αυτοπεποίθηση στην επάρκεια του συστήματος υγείας, είμαστε πλέον έτοιμοι για το επόμενο βήμα με την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων που αρχίζει από τη Δευτέρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ειδικότερα, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία μόνο με ραντεβού, ενώ θα επαναλειτουργήσουν και τα οδοντιατρεία. Θα συνεχιστεί, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, η απαγόρευση επισκεπτηρίου.

Επιπλέον, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία για εξυπηρέτηση των περιστατικών COVID-19.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όσους εξυπηρετούν κοινό

Για την επαναλειτουργία των εταιρειών στο λιανικό εμπόριο και στον κατασκευαστικό τομέα, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση του κορωνοϊού. Στις οδηγίες αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχουν 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των εργαζομένων. Επίσης, θα πρέπει να τοποθετούνται υποχρεωτικά αντισηπτικά σε κάθε είσοδο επιχείρησης και ανάρτηση έξω από κάθε υποστατικό όπου θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των ατόμων που μπορού να εισέρχονται. Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολυμάνσεις.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε επιχειρήσεις που θα εξυπηρετούν το κοινό. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, έχουν παραγγελθεί 9 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης που θα δοθούν σε όλους όσους επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Η παράδοση των μασκών σε επιχειρήσεις θα γίνει μέχρι την Κυριακή, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την ΠΟΒΕΚ και άλλους φορείς.

Η χρήση μάσκας συστήνεται για όλους τους υπόλοιπους σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως δημόσιες μεταφορές και υπεραγορές και άλλους χώρους. Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών επικαιροποιημένος κατάλογος με τις ευπαθείς ομάδες.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων, όπως καρκινοπαθείς πριν πάνε για θεραπεία, έγκυοι πριν τον τοκετό και κακοποιημένα άτομα, θα μπορεί να γίνεται δωρεάν τεστ για κορωνοϊό.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθούν άλλες 20 χιλιάδες εξετάσεις σε εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στη δουλειά τους από τη Δευτέρα και θα έχουν άμεση επαφή με κοινό, εκ των οποίων 14 χιλιάδες σε εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο και 6 χιλιάδες στον κατασκευαστικό τομέα.

Απόσπασμα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη