Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς την Παρασκευή το βράδυ για τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Bοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια, καθώς και για τις προτάσεις για μελλοντική συνεργασία στη βάση «δυο κρατών» που ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, υπέβαλε κατά τη συνάντηση που αυτός είχε στη συνέχεια στα κατεχόμενα με τον κ. Γιέτζια.

“Πρώτον κατά την πρωινή συνάντηση δεν ελέχθη το παραμικρό, πως δηλαδή είτε τα Ηνωμένα Έθνη, είτε ο Βοηθός ΓΓ είχαν υπόψη τους τις όποιες προτάσεις από πλευράς του κ. Τατάρ. Συνεπώς ούτε και εμείς και μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει γνώση το τι περιέχουν. Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της 10ης τελετής απονομής των βραβείων CIPA Investments Awards, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον κ. Γιέτζια και εάν μεταφέραμε αυτά που θέλαμε, ο Πρόεδρος απάντησε: “Και βεβαίως μετέφερα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι άλλο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ενεργούν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου δια της Γενικής Γραμματείας. Δηλαδή είτε του συγκεκριμένου αξιωματούχου, είτε άλλων που εκπροσωπούν τον ΓΓ, και δεν χρειάζεται διορισμός”.

Ας ευχηθούμε, πρόσθεσε, “ότι και οι Τ/κ θα συνειδητοποιήσουν, και η Τουρκία ιδιαιτέρως, που κατευθύνει τους Τ/κ, ότι είναι προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεση μιας λύσης στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Ερωτηθείς για το θέμα του Ειδικού Απεσταλμένου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αντί να συζητούμε για διορισμό Ειδικού, Προσωπικού ή άλλως πως Απεσταλμένου του ΓΓ από τρίτες ή άλλες χώρες αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχου των ΗΕ”.