Η αποστολή της είναι να προσδιορίσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δέσμευση και των δύο πλευρών προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και στον χρόνο που απομένει, παραμένει πρόθυμη και δεσμευμένη να συνεχίσει τις καλύτερες προσπάθειές της, ώστε να εκπληρώσει το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της δεύτερης επίσκεψής της στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ανέφερε, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, καθώς και με πολιτικά κόμματα, δημάρχους πόλεων, εμπορικά επιμελητήρια, δημοσιογράφους, θρησκευτικούς ηγέτες, συνδέσμους, δεξαμενές σκέψης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

«Άκουσα όλες τις απόψεις και τις προοπτικές για να κατανοήσω καλύτερα τις κύριες δυσκολίες και ευκαιρίες», είπε, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές φαίνεται ότι όλα τα μονοπάτια έχουν δοκιμαστεί και ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή».

 Ωστόσο, είπε, «υπάρχουν πάντα φωνές που αποκαλύπτουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών που ονειρεύονται μια διαφορετική ζωή και που αποδεικνύουν ότι η ελπίδα είναι αναγκαία και υποχρέωση».

Το παρελθόν φέρνει πίσω μνήμες πόνου και απογοήτευσης, ανέφερε η κ. Ολγκίν, «αλλά μας δίνει επίσης και μαθήματα για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση του μέλλοντος και στην επίτευξη λύσεων προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σημείωσε πως «θα ήταν πολύ καλό για όλους να έρθουν κοντά στις ατομικές και συλλογικές ευκαιρίες που θα έφερνε μια αλλαγή, μετατρέποντας έτσι τις δυσκολίες του παρελθόντος σε θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον».

Τέλος είπε ότι η αποστολή της είναι να προσδιορίσει «εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δέσμευση και των δύο πλευρών προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης».

Στους μήνες που απομένουν, είμαι πρόθυμη και δεσμευμένη να συνεχίσω τις καλύτερες προσπάθειές μου για να εκπληρώσω το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», κατέληξε.

 

πηγή ΚΥΠΕ