Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Αισθάνεται πολύ καλά στην υγεία του, όπως αναφέρεται και θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσηλευτήριο μέχρι αύριο το πρωί.

Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος Αναστασιάδης κρατά κλειστά τα χαρτιά και έχει τον τελικό λόγο για τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν σε σχέση με κάποια πρόσωπα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στις 22 ή 23 Ιουνίου πριν από την αναχώρηση το Προέδρου για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα Ευρωτουρκικά.

Μέχρι τότε τα σενάρια για τις πιθανές Υπουργοποιήσεις θα συνεχιστούν. Χθες παραιτήθηκε πυροβολώντας η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη υπό το φως των σεναρίων τα περί αντικατάστασης της. Φαίνεται μέσα από την επιστολή παραίτησης της κ. Γιολίτη έντονο το στοιχείο της ενόχλησης της από σχετικές τις αναφορές στον Τύπο. Υποστηρίζει έντονα ότι δεν πλήττει η ίδια την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι μάλλον η ίδια υπέστη κόστος, με την αποδοχή συμμετοχής της σε μια κυβέρνηση η οποία, δεν χαίρει των καλύτερων εντυπώσεων από την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Tην κ. Γιολίτη αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Την θέση κυβερνητικού εκπροσώπου ενδέχεται να αναλάβει συνεργάτης του Προέδρου που βρίσκεται ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του υποψηφίου με τον ΔΗΣΥ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, Μάριου Πελεκάνου. Η μέχρι πρότινος βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, φαίνεται επίσης ότι θα αξιοποιηθεί.

Το πρωί, κληθείς να αναφερθεί στην αποχώρησή του από το Υπουργείο Υγείας και ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, επανέλαβε ότι πρόσφατα έχει μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο και επεσήμανε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρόεδρο.