«Είναι μεγάλη μέρα, είμαστε ενθουσιασμένοι», έγραψε στο τουίτερ του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίτ Χαν το οποίο ξεκινά σήμερα για την πρώτη του αποστολή.

Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση θα το ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή στην Μερσίνη, στο λιμάνι Τασουτσού η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι.

Στην τελετή θα παραβρίσκεται και ο Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος έγραψε στο τουίτερ του « Ας είναι ο δρόμος του ανοιχτός, ο αέρας του ευνοϊκός, η προσπάθειά του σαν του Αμπτουλχαμίτ Χαν».

Σε επιφυλακή η Αθήνα για το τουρκικό γεωτρύπανο

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχουν καταγράψει με προσοχή την περιορισμένη κινητικότητα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού που έσπευσαν χθες στο λιμάνι Τασούκου, που είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex, η Αθήνα εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.

Να προχωρήσει δηλαδή στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.