
Στην ανακήρυξη της 1ης Μαρτίου κάθε χρόνο Διεθνούς ημέρας, για τη γηγενή μας ποικιλία Γιαννούδι, με σκοπό την προώθηση της τόσο στην Κύπρο όσο και στον Διεθνή Χώρο, προχώρησε σήμερα διάσκεψη που δόθηκε στο κτίριο Τάσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ ο Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου εκ μέρους της Υπουργού Μαρίας Παναγιώτου.
Ανέφερε πως το Γιαννούδι μια σπάνια ποικιλία της Κύπρου που σύμφωνα με το αμπελουργικό μητρώο του Τμήματος Γεωργίας καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 364 εκτάρια καταξιώνεται, μεγαλώνει σε ποιότητα, αποκτά κύρος και διαδραματίζει πολύπλευρο ρόλο στα οινικά δρώμενα του τόπου.
Ο Λειτουργός Γεωργίας Α, στον Κλάδο Αμπελουργίας – Οινολογίας Θουκής Γεωργίου, τονίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος ανέφερε πως η ονομασία της ποικιλίας δόθηκε κάπως τυχαία και εκλαϊκευμένα στην προσπάθεια εντοπισμού των γηγενών ποικιλιών από τον τότε Γενικό Διευθυντή της ΚΕΟ Άκη Ζαμπάρτα με τη βοήθεια του Πιερ Γκαλέ (Pierre Galet), διεθνούς φήμης αμπελογράφου και καθηγητή στη Σχολή Οινολογίας του Μονπελιέ και του Υπουργείου Γεωργίας΄(που επισκέφθηκνα όλα τα αμπελοτόπια της Κύπρου) όταν σ’ ένα αμπελώνα στην Άλωνα στην Πιτσιλιά του «Γιαννή», βρήκαν την ποικιλία.
Η πρόεδρος του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου, Γιαννούλα Βασιλειάδου μας δήλωσε πως αναγνωρίζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της σπάνιας αυτής ποικιλίας και με τη σύμφωνη γνώμη αρκετών φορέων που νοιάζονται για τα αμπελοοινικά θέματα, αλλά και τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας και που έχουν σχέση με το κρασί, πρότεινε την ανακήρυξη Διεθνούς ημέρας, για την ποικιλία Γιαννούδι,
Την ημέρα που θα γιορτάζεται το Γιαννούδι, αλλά και κατά τη διάρκεια των ημερών γύρω από αυτή, όλα τα οινοποιεία που παράγουν κρασιά από Γιαννούδι, κάβες, εστιατόρια, όμιλοι οινοφίλων, winebars, αλλά και άλλοι φορείς, θα οργανώσουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, δείπνα, masterclasses και παρουσιάσεις για προβολή της.
Οι εκδηλώσεις είναι αναρτημένες στη ιστοσελίδα του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου.