Ανακηρύχθηκε ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ο Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου διάβασε  τον περί εκλογής Νόμους και στη συνέχεια ανακήρυξε τον κ. Χριστοδουλίδη ως το νέο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε αυτούς που τον τίμησαν, εξέφρασε το σεβασμό του σ’ αυτούς που δεν τον επέλεξαν. Στη διάρκεια της τελετής υπήρξε μια μικρή διακοπή όταν λιποθύμησε η μικρή κόρη του κ. Χριστοδουλίδη. Ο ΠτΔ την αγκάλιασε, τη σήκωσε, τη φίλησε και την οδήγησαν εκτός για να συνέλθει. 

Η ανακήρυξη του   8ου ΠτΔ ο Έφορος Εκλογών εγινε με  την ανάγνωστη του νόμου, από τον Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου.   “Ο κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος έλαβε περισσότερες ψήφους από το 50% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψήφων έχει ανακηρυχθεί ως εκλεγής Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το 34/6 των πιο πάνω Νόμων. Για αυτό εγώ ο Κώστας Κωνσταντίνου Γενικός Έφορος Εκλογής γνωστοποιώ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλέγηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το όνομα του δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 36/Β των πιο πάνω Νόμων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο έφορος εκλογών.

Ο νέος Πρόεδρος της  Δημοκρατίας τόνισε ότι αύριο ξεκινά μια νέα μέρα, η οποία θα μας βρει μονιασμένους και ενωμένους. Ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν και άπλωσε το χέρι στα κόμματα και τους πολίτες που δεν τον τίμησαν. 

Αυτούσιο μέρος της ομιλίας του ΠτΔ

Η προεκλογική ανήκει στο χθες. Αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν και μας πίκραναν. Αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που θα μας βρει μονιασμένους και ενωμένους για να κάνουμε πράξη όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την προσπάθεια μας. Ευχαριστώ το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, την Αλληλεγγύη, το Κίνημα των Κυνηγών, το Κόμμα των Ζώων, όλες τις οργανώσεις που μας στήριξαν και σίγουρα τους εθελοντές μας.

Τους εθελοντές μας σε όλη την Κύπρο που ήταν μαζί μας πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην οικογένεια μου, που ήταν δίπλα μου καθόλη τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης διαδρομής. Ευχαριστώ τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου. Όλα τα μέλη της οικογένειας μου στην Κύπρο και στις ΗΠΑ, που όλους αυτούς τους μήνες ήταν δίπλα μου. Να ευχαριστήσω και όλους τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές.

Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Όλους τους τιμώ και τους σέβομαι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι άλλοι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι θα είμαι ο Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Στέλνω ειλικρινές μήνυμα συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις, για το καλό της πατρίδας μας. Σέβομαι και τιμώ το ΑΚΕΛ, το μεγάλο κόμμα της αριστεράς. Σέβομαι και τιμώ την ηγεσία του υπό τον Στέφανο Στεφάνου και τον κόσμο του. Στέλνω και το σεβασμό μου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε.

Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Θέλω να αναφερθώ στον ΔΗΣΥ. Τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου, την ηγεσία και τον κόσμο του. Ξέρω πολύ καλά ότι σε αυτή την προεκλογική ζήσαμε δύσκολες στιγμές. Τόσο σε προσωπικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα τους απογοητεύσω. Έχω μιλήσει με τον Αβέρωφ, έχω δεχθεί τα συγχαρητήρια του, θα επιδιώξω να τον δω το συντομότερο.

Θέλω απόψε να ευχαριστήσω και τον ΠτΔ. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλη τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε με τα σημαντικά αξιώματα που μου ανέθεσε.