Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλείται να πάρει θέση.

Κατόπιν αιτήματος, κυρίως των δυτικών κρατών, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε για κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση.

Το αίτημα υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε και το Μεξικό.

Δεν είναι συμβατή με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσόφιλων αυτονομιστών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε επίσης ότι η απόφαση της Μόσχας αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν υπό προϋποθέσεις τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τόνισε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα μελετήσει τις προσεχείς στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας, προτού επιβάλει νέα μέτρα αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, που είχε μεταφερθεί στην πόλη Λβιβ, πλέον θα μετεγκατασταθεί στην Πολωνία.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία.

Σήμερα η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο ήδη ετοιμάζεται ο κατάλογος των κυρώσεων. Σημείωσε επίσης ότι στο στόχαστρο θα τεθούν ορισμένες δραστηριότητες στο Ντονμπάς που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα. Η Γαλλική Προεδρία διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.