Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τη συμφωνία, που υπογράφηκε χθες μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Παράλληλα, είπε, αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, στη Χοιροκοιτία, και ερωτηθείς αν υπό το φως της συμφωνίας Κύπρου – ΗΠΑ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υποβληθεί αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».

Συνέχισε λέγοντας ότι θεωρεί ιστορική τη συμφωνία που υπογράφηκε χθες και ότι ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων.

«Είναι και μια αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής ως ένας προβλέψιμος, σταθερός, αξιόπιστος εταίρος. Και θεωρώ ότι είναι κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Κληθείς να αναφερθεί στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και την ερχόμενη βδομάδα.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι τον Ιούλιο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Επιτροπής για να αρχίσουμε αμέσως δουλειά. Έχουμε ενώπιον μας πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα εγκριθεί και η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, που είναι οι προτεραιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια και οι οποίες μας ενδιαφέρουν άμεσα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας, άμυνας, στο μεταναστευτικό, η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς, όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τρέξουν αμέσως», είπε.

Ο ΠτΔ σημείωσε παράλληλα πως την ίδια στιγμή έχουμε εκλογές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα «και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να περάσει η Πρόεδρος της Επιτροπής, να συσταθεί η νέα Επιτροπή για να ξεκινήσουμε δουλειά».

Πηγή: ΚΥΠΕ