Τρεις ημέρες ανταλλαγών πυραύλων και ρουκετών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα και σε έναν άνθρωπο στο Ισραήλ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Η ανάφλεξη της βίας άρχισε τα ξημερώματα της Τρίτης, με ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον στελεχών του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, «τρομοκρατικής» οργάνωσης σύμφωνα με το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τις πιο σφοδρές συγκρούσεις από τον Αύγουστο του 2022.

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες είναι απαράδεκτες».

Οι ΗΠΑ αξίωσαν όλα τα μέρη να «λάβουν μέτρα που θα εγγυηθούν πως θα αποφεύγονται θάνατοι αμάχων» και να «αποκλιμακώσουν τη βία». Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε πως παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία την επικίνδυνη κλιμάκωση» της βίας.