Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγία Ναπα το 29ο ετήσιο παγκύπριο συνέδριο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) σε συνεργασία με το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Αμμοχώστου με θέμα: Νεολαία και Εθελοντισμός. 

Σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως το 2021, συνολικά 282 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έλαβαν οικονομική ενίσχυση, με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους, καθώς και άλλων αναγκών, συνολικού ύψους πέραν των €12.7 εκατομμυρίων. Πρόσθεσε πως αναμένεται ότι για το 2022 το ποσό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω των νέων εξειδικευμένων αναγκών που ανακύπτουν.

Σε ανακοίνωση το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβουλιο Εθελοντισμού αναφέρει πως αναγνωρίζει τη μακρά παράδοση της συμμετοχής των νέων σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και τη μεγάλη σημασία της εμπλοκής τους στον εθελοντισμό και αφιέρωσε το φετινό του συνέδριο στη «Νεολαία και στον Εθελοντισμό»  για να εστιάσει την προσοχή του στη νεολαία, αλλά και να συμβάλει στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους που διανύουμε και αφιερώνεται στη νεολαία.

Το ΠΣΣΕ αναφέρει επίσης πως «οι συμμετέχοντες, μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι εθελοντικών-μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντές, αξιωματούχοι και άλλοι, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του Επιτρόπου του Πολίτη, Παναγιώτη Σεντώνα, και του Προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Κλεάνθη Κουτσόφτα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Ηλίας Δημητρίου, ο Πρόεδρος του ΕΣΣΕ Αμμοχώστου, Βάσος Χριστοδούλου, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας η δρ Ελιάνα Χατζηιωάννου, και η Υφυπουργός Κοινωνικής Εργασίας, Αναστασία Ανθούση, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στον χαιρετισμό της η κα Ανθούση ανέφερε πως «το Συνέδριο αυτό είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική πρωτοβουλία για τον θεσμό του εθελοντισμού στην Κύπρο, αφού αποτελεί ευκαιρία για να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, εισηγήσεις και ιδέες για θέματα που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και δράση κινητοποίησης, συντονισμού και συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων σε παγκύπρια βάση». 

Είπε πως «η εθελοντική προσφορά περιγράφεται ως η έκφραση της θέλησης των ανθρώπων να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπό τους, να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, ενδυναμώνοντας τη δομή της κοινωνίας και ισχυροποιώντας το αίσθημα συνοχής. Οι εθελοντές είναι πάντοτε παρόντες, είναι ενεργοί πολίτες, έτοιμοι να παρέχουν χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή».

Η κα. Ανθούση ανέφερε πως «στην Κύπρο σήμερα, η προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών εκφράζεται με ποικίλες μορφές και δράσεις, στις οποίες η παρουσία και η συμβολή του κάθε ενός από εμάς είναι πολύτιμη. Ο ρόλος των εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Από την εθελοντική προσπάθεια ανακούφισης θυμάτων, επίλυσης συγκρούσεων και εξάλειψης της φτώχειας, μέχρι την προσφορά σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες και την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, ο εθελοντισμός καταδεικνύει την ύπαρξη ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης στην κυπριακή κοινωνία».

Πρόσθεσε πως «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει εδώ και χρόνια τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. 

Κλείνοντας, η κα Ανθουση ανεφερε πως «η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εκ της φύσεως των ζητημάτων που διαχειρίζεται, παραμένει δίπλα σας για να παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη προς τους οργανωμένους φορείς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Εξάλλου, κοινός μας στόχος είναι όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της Έκθεσης Ιδεών  2021 στα  Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης  με θέμα: Οι εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους και στηρίζουν την κοινωνία.