Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα μπορέσει η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα κανονικό κράτος, όπως το περιέγραψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επισήμανε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Αμμόχωστος – για την Κύπρο», Χριστάκης Νικήτας.

Η παραμονή του status quo, πρόσθεσε ο κ. Νικήτας, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και συμπλήρωσε ότι με τη μη λύση θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση των κατεχομένων, μέσα από τη φυγή των Τουρκοκυπρίων, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Νικήτας τόνισε ότι χρειάζονται νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα αφορούν και συμπράξεις και κοινές δράσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

Αναφερόμενος στους υποψηφίους του νέου Συνδυασμού που κατέρχεται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Νικήτας υπογράμμισε ότι στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται αρκετοί νέοι οι οποίοι οραματίζονται μια Κύπρο του 21ου αιώνα και όχι του 18ου.

Αναφερόμενος στις αναμνήσεις του από την Αμμόχωστο πριν από το 1974, ο κ. Χριστάκης Νικήτας σημείωσε ότι υπήρχε αγάπη μεταξύ των Βαρωσιωτών και πρόσθεσε ότι υπήρχε επίσης ένα πνεύμα από τους λόγιους ανθρώπους της εποχής, που δεν συναντάς εύκολα. Χαρακτηριστική ήταν η έντονη οικονομική δραστηριότητα και επιχειρείν σε αυτή την Πόλη, σημείωσε. Αναφέρθηκε ακόμα σε αρκετούς ποιητές που εμπνεύσθηκαν από την Αμμόχωστο.