Την άμεση επιστράτευση συνολικά 300.000 εφέδρων εισηγήθηκε το ρωσικό Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Άμυνας και ενέκρινε ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε μορφή συνέντευξης αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος εξήγγειλε την απόφαση για μερική επιστράτευση.
Ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι οι έφεδροι, που θα κληθούν είναι όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία και ειδικότητες, που χρειάζονται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, θα τύχουν ειδικής επανεκπαίδευσης και αποτελούν λίγο περισσότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των εφέδρων, που είναι περί τα 25 εκατομμύρια. Ο κ. Σοϊγκού απέκλεισε κατηγορηματικά την αξιοποίηση στρατιωτών, που υπηρετούν την κανονική τους θητεία ή σπουδαστών και φοιτητών, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας ο ρωσικός στρατός έχει μέχρι σήμερα χάσει στο πλαίσιο της πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία 5.937 στρατιωτικούς, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είτε έχουν σκοτωθεί, είτε τραυματιστεί, δηλαδή πάνω από το μισό του συνολικού αριθμού τους. Ο κ. Σοϊγκού υποστήριξε μάλιστα ότι περί τους 2.000 ξένοι μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.
Κατά τον Ρώσο Υπουργό η Ρωσία πολεμά «όχι τόσο με την Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό, αλλά με τη συλλογική Δύση», καθώς το ΝΑΤΟ έχει θέσει στη διάθεση της Ουκρανίας 70 στρατιωτικούς και πάνω από 200 πολιτικούς δορυφόρους, ενώ στο Κίεβο έχει εγκατασταθεί «δυτική στρατιωτική διοίκηση, η οποία διευθύνει όλες αυτές τις επιχειρήσεις» και αριθμεί κατά τις εκτιμήσεις άνω των 150 μονίμων στελεχών – συμβούλων.
«Όλο και συχνότερα, και ακριβέστερα, σχεδόν καθημερινά παρατηρούμε χτυπήματα με αυτά τα (δυτικά) όπλα κατά του αμάχου πληθυσμού», υποστήριξε ο Σ.Σοϊγκού, ο οποίος επέμεινε ότι «η κεντρική στόχευση, που έχει τεθεί, υλοποιείται», περιγράφοντας ως βασικό στόχο της επιστράτευσης τον έλεγχο της γραμμής του μετώπου, που ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 1000 χιλιόμετρα.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία «δεν μπορεί και δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να παραδώσει οικείους της ανθρώπους στο έλεος των δημίων», τους οποίους περιέγραψε ως «κληρονόμους του Μπαντέρα, νεοναζί, που σκοτώνουν, φυλακίζουν και βασανίζουν ανθρώπους», γι’ αυτό και «θα εγγυηθεί τη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων», που ανακοινώθηκαν χθες εσπευσμένα σε τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας, πλήρως ή εν μέρει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.