Ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Μπίγκαν, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιθουανία και τη Ρωσία για να συζητήσει για την κατάσταση στη Λευκορωσία, στην οποία έχει εκδηλωθεί ένα σημαντικό κίνημα αμφισβήτησης της επανεκλογής του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βιλνιούς με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας “για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Λευκορωσία, τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την άμυνα”, διευκρίνισε το λιθουανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνοντας την επίσκεψη αυτή.

Ο Μπίγκαν θα μεταβεί στη συνέχεια την Τρίτη και την Τετάρτη στη Μόσχα, δήλωσε από την πλευρά της στο πρακτορείο Ιντερφάξ μια ρωσική διπλωματική πηγή.

Η Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έδωσε άσυλο στην επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία διέφυγε από τη χώρα της μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Το Βίλνιους επιδιώκει επίσης να κινητοποιήσει διεθνή υποστήριξη για την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί για νοθεία τον Πρόεδρο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια και επανεξελέγη με περίπου 80% των ψήφων. Η Λιθουανία βλέπει στην επίσκεψη του Μπίγκαν “μια ένδειξη πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην επίλυση της λιθουανικής κρίσης, μεταξύ άλλων και έναντι της Μόσχας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην Πρεσβευτής της ΕΕ στη Ρωσία Βιγκάουντας Ουσάκας.