Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 198 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ανεβάζοντας το σύνολο  των κρουσμάτων που καταγράφονται από την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο, στα 7,051.

Τα νέα περιστατικά εντοπίστηκαν από σύνολο 4,157 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και επίσημα τον θάνατο της ασθενούς, ηλικίας 61 ετών, που συνέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, το βράδυ της Παρασκευής. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη νόσο COVID-19 και σημειώνεται ότι η ασθενής είχε υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 39, 24 άντρες και 15 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη.

Εξάλλου, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 47 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο εκτός αναπνευστήρα. Άλλα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:
Από 833 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 84 κρούσματα.

Από 1,807 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 82 κρούσματα.

Από 390 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.

Από 263 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα.

Από 105 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 143 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 607 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος 9 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, χωρίς τον εντοπισμό κρουσμάτων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 7,051.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι στο κέντρο αποκατάστασης Εκάλη εντοπίστηκαν συνολικά 15 κρούσματα. Το ένα αφορά εργαζόμενη που εντοπίστηκε τις προηγούμενες μέρες, ενώ τα υπόλοιπα 14 περιλαμβάνονται στα σημερινά κρούσματα. Τα 7 αφορούν εργαζόμενους και τα άλλα 7 ένοικους. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΚΥπΥ στάλθηκε ιατρός και νοσηλευτές από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για αξιολόγηση της κλινικής κατάστασής τους και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειάζεται. Επιπλέον εντοπίστηκε κρούσμα σε γηροκομείο στη Λευκωσία (ηλικιωμένη ένοικος) και διευθετήθηκε να γίνει δειγματοληψία σε όλους (προσωπικό και ένοικους) αύριο από το Υπουργείο Υγείας. Ακόμη εντοπίστηκε θετικό άτομο στο Ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου στην Λευκωσία και επίσης έγιναν ενέργειες για έλεγχο στο Ίδρυμα, ενώ εφαρμόστηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα.
 
Επί του προκειμένου, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι λόγω των αυξημένων κρουσμάτων σε γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές, και όπως ήδη ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή, άρχισε από σήμερα, Σάββατο, ο έλεγχος με μοριακή εξέταση (PCR) σε όλους τους εργαζόμενους αυτών των χώρων παγκύπρια. Είναι η 3η φορά που εφαρμόζεται πρόγραμμα ελέγχου σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές. Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε στη χθεσινή διάσκεψη, τις επόμενες μέρες θα γίνει με τη μέθοδο των rapid tests αντιγόνου έλεγχος στα γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές για τους εργαζόμενους αλλά και τους ένοικους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται στοχευμένος έλεγχος στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό.