Η Νέα Ζηλανδία σκοπεύει να κάνει αυστηρότερους τους κανόνες για τις θεωρήσεις εργασίας λόγω των «μη βιώσιμων» επιπέδων μετανάστευσης, όπως λένε οι αρχές.

Όσοι κάνουν αίτηση και έχουν χαμηλή κατάρτιση πρέπει τώρα να πληρούν τις απαιτήσεις για την αγγλική γλώσσα. Θα παραμένουν στη χώρα για τρία χρόνια από πέντε που ήταν ως τώρα. 

Γενικότερα οι αιτούντες θα πρέπει πλέον να πληρούν τις απαιτήσεις για δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία. Οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι οι μετανάστες πληρούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις προτού τους προσφέρουν εργασία.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές αποφάσισαν επίσης να ακυρώσουν σχέδια για την προσθήκη 11 επαγγελμάτων (όπως συγκολλητές ή τορναδόροι) στον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα μπορούσαν να τύχουν άδειας παραμονής με διαδικασίες fast track.

 
Πέρυσι, όπως σημειώνει το BBC, σημειώθηκε σχεδόν ρεκόρ μετανάστευσης 173.000 ανθρώπων προς τη Νέα Ζηλανδία. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 5,3 εκατομμύρια.

 Εν τω μεταξύ, οι Νεοζηλανδοί μετακινούνται εκτός της χώρας, συχνά προς την γειτονική Αυστραλία. Πέρυσι από τη Νέα Ζηλανδία έφυγαν 47.000 άνθρωποι.

Η Αυστραλία, η οποία έχει βλέπει αύξηση της ροής των μεταναστών, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα μειώσει στο μισό την εισροή, αυστηροποιώντας τους κανόνες για τη βίζα για διεθνείς φοιτητές και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους.

Πηγή: Πρώτο θέμα