Αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών σε σχέση με τον επιδημιολογικό τους κίνδυνο ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη. Συγκεκριμένα από την Πορτοκαλί Κατηγορία στην Πράσινη Κατηγορία μετατίθενται το Λιχτενστάιν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την Πράσινη Κατηγορία στην Πορτοκαλί Κατηγορία μεταφέρονται Τσεχία και Αυστραλία, το Λουξεμβούργο ταξινομείται από την Κόκκινη Κατηγορία στην Πορτοκαλί Κατηγορία και η Σλοβακία ταξινομείται από την Πορτοκαλί Κατηγορία στην Κόκκινη Κατηγορία.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η ταξινόμηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας στις Κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί ή Κόκκινη, στηρίζεται σε αυτή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Όσον αφορά τις τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία, Κατάρ, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία, Γεωργία, Μπαχρέιν), επιπρόσθετα από 1/6/21 το Κουβέιτ και τον Καναδά όπως και επίσης όσες επιπρόσθετες χώρες συμπεριλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο της Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EU) 2021/89, για τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, αυτές αξιολογούνται επιδημιολογικά από το Υπουργείο Υγείας και ταξινομούνται σε Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη.
Η κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.