Απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις έλαβε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την υπόθεση της λειτουργίας του εργοστασίου Άστρασολ. Ενώπιον Ανωτάτου σήμερα τέθηκε η έφεση των καταδικασθέντων στην υπόθεση του εργοστασίου στα Λατσιά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση του επικυρώνει αφενός την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κρίνοντας ότι όντως υπήρχε οχληρία στο εργοστάσιο και εκπομπή καρκινογόνων ρύπων.

Αφετέρου το Ανώτατο αποφάσισε να παραμερίσει το κομμάτι των αποζημιώσεων οι οποίες ανέρχονταν στις 50 χιλιάδες για κάθε θύμα.

Στην απόφαση γίνεται λόγος για ελλιπή ιατρική μαρτυρία για την συνάφεια της πρόκλησης καρκίνου με τον θάνατο των περιοίκων.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη απογοήτευση στους συγγενείς των θυμάτων. Κάτοικοι της περιοχής Λατσιών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασαν οργή και έκαναν λόγο για απόφαση που προσβάλει το δικαστικό σύστημα.

Ο δικηγόρος Λουκής Λουκαϊδης που εκπροσωπεί τους παραπονούμενους κατοίκους προανήγγειλε ότι για την υπόθεση θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς δεν θα παραμείνουν με σταυρωμένα χέρια, όπως είπε, αφού θεωρούν άδικη την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τον Δεκέμβριο του 2017 το εργοστάσιο Αστρασολ εξέπεμπε καρκινογόνο διχλωρομεθάνιο από τα φουγάρα του σκορπώντας τον καρκίνο και τον θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις σε εργαζόμενους του εργοστασίου και άτομα που διέμεναν στην γύρω περιοχή.