Ιδιαίτερα αυξημένες τιμές σε διάφορα προϊόντα που είναι απαραίτητα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καταγράφουν όλα τα στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που δημοσιεύει το παρατηρητήριο τιμών της του κλάδου ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρυσι ακριβότερο κατά 25% είναι το αρνίσιο κρέας, κατά 15% στο χοιρινό και η γαλοπούλα, 20% το βοδίνο και 8% το κοτόπουλο.

Οι αύξηση των τιμών αποδίδεται την αλυσίδα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, των ζωοτροφών, των κτηνοτροφικών φαρμάκων αλλά και στην προσφορά και τη ζήτηση.

Μείωση των τιμών καταγράφεται στα λαχανικά και ιδιαίτερα στις ντομάτες και τα αγγουράκια.
Σε σχέση με την περσινή χρονιά καταγράφεται αύξηση 10% της μέσης τιμής στα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και Christmas Cake.

Σημειώνεται ότι παρατηρείται μεγάλη διακύμανση των τιμών από το ένα κατάστημα στο άλλο και οι καταναλωτές καλούνται να ελέγχουν τις τιμές πριν να προχωρήσουν σε αγορές.

Σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών που διεξήχθη από τις 12 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η οποία έγινε μόνο για δύο επαρχίες το συνολικό κόστος ενός «πλούσιου» Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού περιλαμβάνει 35 είδη.

Για μια τετραμελή οικογένεια στην Λευκωσία το κόστος υπολογίζεται στα 166 ευρώ και για μια εξαμελή στα 241 ευρώ. Για την επαρχία Πάφου το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι 178 ευρώ για τετραμελή και 255 ευρώ για εξαμελή οικογένεια.

Το συνολικό κόστος ενός «οικονομικού» τραπεζιού περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 92 ευρώ και για εξαμελή οικογένεια 119 ευρώ. Για την επαρχία Πάφου, το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι 95 ευρώ και 127 ευρώ αντίστοιχα.

Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στην Λευκωσία και έξι μικρότερες υπεραγορές.