Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη με απόλυτη σιγουριά απο τους εμπειρογνώμονες, κατά πόσο τέθηκε κακόβουλα η μεγάλη πυρκαγια που ξεκινήσε μετά το μεσημερι του Σαββάτου στην περιοχή της Ακρούντας.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο Καναλι 6 ότι η μέχρι στιγμής αναφορά από τους ειδικούς, είναι ότι πιθανο να εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας στην πρόκληση της.

Δεδομένου ότι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά αποτελεί μέρος διαδρομής που πολλοί κάνουν πεζοπορία στην περιοχή, η Αστυνομία εξασφαλισε μαρτυρίες για πρόσωπα που περασαν απ’ εκεί και  κλήθηκαν για ανάκριση.

Μέχρι στιγμής δεν εντοπίσιθηκε κάποιο πρόσωπο που να μην δικαιολογήσει επαρκώς την εκεί παρουσία του, όπως μας λέχθηκε.

Οι εξετάσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται εν αναμονή και της τελικής τοποθέτησης των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της φωτιάς.

Η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Ακρούντα, κοντά στο κρατικό δάσος Λεμεσού τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, η φωτιά, εκτιμάται ότι έκαψε περί τα 6,5 τ.χ. δασική βλάστηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας πρόκειται για εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που προκλήθηκε σε αδρές γραμμές, αφού σήμερα εισήλθαν οι χωρομετρες στην καμένη γη προκειμένου να προσδιορίσουν το ποσοστό του κρατικού και του ιδιωτικού δάσους που έχει χαθεί.

Όπως μας τόνισαν πηγες απο το Τμήμα Δασών το μέγεθος της οικολογική καταστροφής είναι μεγάλο,  αφού το  μεγαλύτερο μέρος της γης που κάηκε είναι σχεδόν στο σύνολο της δάσος.

Οι ίδιες πηγες μας ανέφεραν πως ο κυριότερος αραγοντας που καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο των πυρκαγιών είναι η εγκατάλειψη  της υπαίθρου  που έχει αποτέλεσμα τη συσσώρευση ξηρής οργανικής ίλης, που προσδίδει μεγάλη ένταση  στις φωτιές και σε μικρότερο βαθμο ή κλιματική αλλαγή και οι καιρικές συνθήκες.

Το Τμημα Δασών αναφέρει για τα  ακριβή αίτια πρόκλησής της φωτιάς ότι διερευνώνται και πως ήδη έχει ήδη ανακριθεί αριθμός προσώπων, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον τους.