Μετά από επαφές που είχε το Υπουργείο Γεωργίας με διάφορες ομάδες παραγωγών, όπως τυροκόμοι και αιγοπροβατορόφοι αποφασίστηκε η έναρξη της προσπάθειας για θέσπιση νέων υποκατηγοριών χαλουμιού.

Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, γνωστοποιώντας ότι έχει υποβληθεί και σχετικό αίτημα του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν διαφοροποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό η πρώτη κατηγορία θα είναι το παραδοσιακό χαλούμι το οποίο ως γνωστόν έχει κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Οι ποσοστώσεις σήμερα είναι τουλάχιστον 50% αιγοπρόβειο γάλα.

Η δεύτερη παρεμφερής παραλλαγή χαλουμιού, θα είναι νέα προϊόντα, όπως Χαλούμι Μπέργκερ, Χαλούμι σλάις και Μεγάλο χαλλούμι. Και σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να τηρούνται οι ποσοστώσεις ΠΟΠ, αλλά ενδέχεται να διαφέρει ο σχηματισμός του προϊόντος.

Η τρίτη υποκατηγορία θα είναι η εμπορία χαλουμιού, στη βάση κατοχυρωμένου χαλουμιού με εμπορικό σήμα, δηλαδή χαλούμι που δεν θα φέρει σφραγίδα του Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ευέλικτες ποσοστώσεις στο γάλα. Πρόκειται για το χαλούμι λάιτ, χαλούμι με γεύση τσίλι και άλλα. Σε αυτή την δεν θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι.

Ο Υπουργός Γεωργίας, σημείωσε ότι για την κατηγορία του χαλουμιού με το σήμα κατατεθέν, θα πρέπει να ξεχωρίζει στην εμφάνιση, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση. Ήδη, όπως είπε, υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, ότι θα κάνουν αποδεκτό το αίτημα εντός του 2022.

Προέχει όπως είπε τόσο η διασφάλιση της κατοχύρωσης του προϊόντος αλλά και της βιωσιμότητας των παραγωγών ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη συμφωνία.

Η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο συνύπαρξης χαλουμιού ως ΠΟΠ και χαλουμιού με εμπορικό σήμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ, εξέφρασε επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα έχουμε χαλούμι ΠΟΠ, αφού στο ίδιο ράφι θα υπάρχουν χαλούμια ΠΟΠ και χαλούμια με εμπορικό σήμα. Οι καταναλωτές όπως είπε, θα επιλέγουν το χαλούμι με εμπορικό σήμα, το οποίο θα είναι στην μισή τιμή.