Βελτιώθηκε χθες η άσχημη επιδημιολογική εικόνα για την Κύπρο, σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, όταν καταγράφηκαν πέραν των 700 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Σάββατο 404 νέα κρούσματα κορωνοϊού με ποσοστό θετικότητας 0,80%.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3,286 νέα περιστατικά της covid-19, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά δύο φορές το 1, που είναι το όριο ασφαλείας.

Αυτό που προβληματίζει, πέραν από τη Λεμεσό που συνεχίζει να έχει την πιο επιδεινωμένη εικόνα, είναι η άνοδος που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Τα πλείστα κρούσματα των τελευταίων ημερών οφείλονται σε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις και σε διασπορά σε χώρους εργασίας.

Ανησυχία προκαλούν και τα φαινόμενα απειθαρχίας που εντοπίζονται, αφού αριθμός ατόμων που πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, σπάνε από μόνοι τους την καραντίνα.

Η επιδημιολογική εικόνα θα εξεταστεί από τους επιστήμονες εντός της ερχόμενης εβδομάδας, για να εξακριβωθεί, από τα στοιχεία που συλλέγει η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, που οφείλεται η αύξηση κι εάν πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση μέτρων και πρωτοκόλλων.

Καταγγελίες των απείθαρχων

Συνεχίζονται οι καταγγελίες των απείθαρχων, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων της Κυβέρνησης, για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο οι καταγγελίες έχουν φτάσει τις 189, εκ των οποίων οι έξι σε υποστατικά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δύο υποστατικά βρίσκονται στη Λευκωσία και πρόκειται για κέντρα εστίασης, που εξυπηρετούσαν περισσότερους πελάτες από το επιτρεπτό όριο. Εξάλλου, άλλα τρία κέντρα εστίασης έχουν καταγγελθεί στην Αμμόχωστο, που επίσης εξυπηρετούσαν περισσότερους πελάτες από το επιτρεπτό. Το τελευταίο υποστατικό που καταγγέλθηκε βρίσκεται στη Λεμεσό και πρόκειται για κουρείο, που δεν έφερε τις κατάλληλες σημάνσεις.

Η Αστυνομία επέβαλε εξώδικα πρόστιμα στα έξι υποστατικά, τα οποία κυμαίνονται από 500-750 ευρώ.