Έσοδα ύψους περίπου €580 εκατομμυρίων είχε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στους πρώτους εννέα μήνες (Ιανουάριο – Σεπτέμβριο) του 2020, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού, Άγγελος Τρόπης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι οι δαπάνες ανήλθαν στο δεκάμηνο (Ιανουάριο – Οκτώβριο) του 2020 στα €530 εκ., εκ των οποίων τα €80 εκ. αφορούσαν δαπάνες για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για περίοδο πέντε μηνών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρόπης τόνισε πως, με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΑΥ για την τριετία, το ταμείο του ΓεΣΥ είναι βιώσιμο και πλεονασματικό, παρά τα κάποια προσωρινά ελλείμματα που μπορεί να υπάρξουν.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τρόπης είπε ότι ο ΟΑΥ είχε έσοδα ύψους €530 εκατομμυρίων από τις εισφορές των περίπου 840.000 δικαιούχων του ΓεΣΥ, ενώ έσοδα υπήρξαν και από συμπληρωμές και συνεισφορές ύψους €27 εκ., ενώ τα έσοδα από εκπτώσεις από την φαρμακοβιομηχανία ανήλθαν γύρω στα €26 εκ.

Ανέφερε ότι από την πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε μια απώλεια εσόδων γύρω στα €120 εκ., λόγω της τρίμηνης αναστολής στην αύξηση των ποσοστών εισφοράς των δικαιούχων και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και εξήγησε πως τα ποσοστά θα έπρεπε από την 1η Μαρτίου του 2020 να αυξηθούν, λόγω της εφαρμογής από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ, που περιλαμβάνει την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 

Ανέφερε επίσης ότι στη συγκεκριμένη περίοδο η απώλεια εσόδων ανήλθε γύρω στο 50%-60%, ενώ στη συνέχεια τα πράγματα βελτιώθηκαν, όπως είπε, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι απώλειες στα έσοδα.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός κάνει τους υπολογισμούς του σε βάθος τριετίας και για αυτό το λόγο έχει καταρτίσει το τριετές πλάνο, σημειώνοντας ότι «με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΑΥ για την τριετία, το ταμείο του ΓεΣΥ είναι βιώσιμο και πλεονασματικό, παρά το ότι μπορεί το 2021 να υπάρξουν κάποια προσωρινά ελλείμματα».

«Σε βάθος τριετίας που αναμένεται να υπάρξει και πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας και να απομακρυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, το ταμείο μας θα είναι βιώσιμο με βάση τις εκτιμήσεις μας αλλά και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για το πως θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε.

Δαπάνες €530 εκ. στο 10μηνο, €80 εκ. για ενδονοσοκομειακή

Αναφορικά με τις δαπάνες στους πρώτους 10 μήνες του 2020 (Ιανουάριο – Οκτώβριο) για υπηρεσίες του ΓεΣΥ, ο κ. Τρόπης είπε ότι αυτές ανήλθαν συνολικά γύρω στα €530 εκ., εκ των οποίων €80 εκ. αφορούσαν δαπάνες για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη από την έναρξη της τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Ο κ. Τρόπης είπε ότι το ποσό για την ενδονοσοκομειακή θα αυξηθεί στη συνέχεια, λόγω του ότι τα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα δεν υπέβαλαν απαιτήσεις τους πρώτους τρεις μήνες (Ιούνιο – Αύγουστο) έναρξης της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, λόγω της ανάγκης χειρισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δαπάνες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης

Αναφορικά με τις υπόλοιπες δαπάνες ύψους περίπου €450 εκ. που αφορούσαν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτές αφορούσαν γύρω στα €186 εκ. για τους ειδικούς γιατρούς, €43 εκ. για εργαστηριακές εξετάσεις, €26 εκ. για αμοιβή των φαρμακοποιών, €106 εκ. για αγορά φαρμάκων και αναλωσίμων και γύρω στα €75 εκ. για προσωπικούς γιατρούς.

Σημείωσε ότι τα υπόλοιπα περίπου €5 μέχρι €10 εκ., αφορούν κάποιες άλλες πληρωμές για υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ