Εργασίες αφαίρεσης των επικίνδυνων μπαλκονιών από την πολυκατοικία στην οποία σημειώθηκε χθες το απόγευμα πτώση μέρους μπαλκονιού του 7ου ορόφου, στην οδό Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, εκτελεί από το πρωί ιδιωτική εταιρεία με εντολή του Δήμου Λεμεσού, υπό την επίβλεψη του Δημοτικού Μηχανικού.

Οι εργασίες στο κτίριο, που παρέμεινε υπό φρούρηση στη διάρκεια τη νύχτας, διεξάγονται με ειδικό μηχάνημα.

Η Τοπική Αρχή δημοσιοποίησε πως η εν λόγω οικοδομή είχε τύχει επιθεώρησης από τις υπηρεσίες του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι έχρηζε επισκευής και οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν όπως προβούν σε αποκατάστασή της.

Καθώς και ότι η Διαχειριστική επιτροπή αλλά και οι ιδιοκτήτες ανέθεσαν σε προσοντούχο Πολιτικό Μηχανικό την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της οικοδομής και στη συνέχεια σε εργολάβο τις σχετικές εργασίες.

Η εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχουν εκτελεστεί εργασίες μέχρι και τον 3ο όροφο. Στο διαμέρισμα από το οποίο υπήρξε πτώση μέρους του μπαλκονιού, διαπιστώθηκε ότι εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης και εξετάζεται η πιθανή συσχέτισή τους με το γεγονός.

Ο Δήμος Λεμεσού επαναλαμβάνει πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της εφαρμογής του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων και του καθορισμού νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

Με σκοπό την ενημέρωση για τις ενέργειες του σε σχέση με την επικινδυνότητα οικοδομών, ο Δήμος συγκάλεσε την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, δημοσιογραφική διάσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο.

Παρέμβαση Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης με ανακοίνωσή του κρούει τον κώδωνα για εκσυγχρονισμό του νόμου περί κοινόκτητων οικοδομών, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα.

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, Μερσίνα Ισιδώρου, σε δήλωσή της τονίζει ότι «πρέπει να προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση ο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2022″.

Σημείωσε δε, πως οι εισφορές των συνιδιοκτητών στα συμπλέγματα κατοικιών στο ταμείο κοινοχρήστων είναι σήμερα πολύ χαμηλές, γεγονός που εμποδίζει τη σωστή και έγκαιρη συντήρηση αυτών των κτιρίων.