Ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, στοίχισαν τη ζωή σε έναν στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο πολίτες, ενώ προκάλεσαν ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Περί τις 23:35 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Κύπρου] ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση με πυραύλους στοχοποιώντας το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι και διάφορες τοποθεσίες στα περίχωρα του Χαλεπιού», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δυο πολίτες», συνέχισε η πηγή, κάνοντας λόγο στο SANA για «υλικές ζημιές» και προσθέτοντας πως το αεροδρόμιο στο Χαλέπι -το δεύτερο μεγαλύτερο στη Συρία- τέθηκε «εκτός υπηρεσίας».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα, έκανε λόγο για «εκρήξεις (…) στον τομέα του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι και του στρατιωτικού αεροδρομίου της Νάιραμπ στην επαρχία του Χαλεπιού (…) που προκάλεσαν πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών».

Η ΜΚΟ πρόσθεσε πως διαπιστώθηκαν «μεγάλες υλικές ζημιές και στα δύο αεροδρόμια».

Οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν ακόμη «εργοστάσια» όπου παράγεται αμυντικό υλικό στην περιοχή Σαφίρα, στην επαρχία Χαλέπι, προκαλώντας «ζημιές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ισραηλινούς πυραύλους και κατέρριψε αρκετούς, ανέφεραν νωρίτερα συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιχειρήσεις του στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, πάντως διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του προ των πυλών του.

Παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή του Χαλεπιού, όπου προσέφεραν καίριας σημασίας υποστήριξη στον συριακό στρατό όταν ανακατέλαβε την πόλη που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών το 2016.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ δυο φορές τον Μάρτιο. Η πρώτη επιδρομή (7η Μαρτίου) σκότωσε τρεις ανθρώπους, η δεύτερη (22η) προκάλεσε υλικές ζημιές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας για μέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ