Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 ήταν «αδικία και ιστορικό λάθος», υποστηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών» σε γραπτή δήλωση για την 20ή επέτειο της ένταξης, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι «η μόνη υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο νησί».

Το «υπεξ» αναφέρει ότι σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την «αδικία και το ιστορικό λάθος που διέπραξε η ΕΕ κατά του τουρκοκυπριακού λαού», προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «έγινε παράνομα και μονομερώς πλήρες μέλος της ΕΕ». 

Ισχυρίζεται ότι η ΕΕ είναι «η μόνη υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο νησί» επειδή αποδέχτηκε άνευ όρων την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος, «παραβιάζοντας τις δικές της θεμελιώδεις αρχές και αξίες, καθώς και τις διεθνείς συνθήκες, παρά το γεγονός ότι τα δημοψηφίσματα που έγιναν ταυτόχρονα και χωριστά σε Βορρά και Νότο στις 24 Απριλίου 2004 επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη στην Κύπρο με δικαίωμα αυτοδιάθεσης».

«Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχουν αποτυπωθεί στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να σταματήσουν να επιδεικνύουν δημόσια την προκατειλημμένη τους στάση που υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές ελληνοκυπριακές θέσεις για την Κύπρο, με το θράσος της αγνόησης του τουρκοκυπριακού λαού», υποστηρίζει.

«Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός της ΕΕ ότι υποστηρίζει μια λύση στο νησί είναι απλώς μια εκδήλωση της ανειλικρίνειας της», προσθέτει.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι αναπόφευκτο η ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη του λάθους που έκανε πριν από 20 χρόνια και να αναγνωρίσει την εγγενή κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, αποδεχόμενη την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού υπό το πρίσμα της τρέχουσας πραγματικότητας», καταλήγει.

πηγή ΚΥΠΕ