Τα εμβόλια που προτείνονται για τον εμβολιασμό παιδιών είναι αδειοδοτημένα και ασφαλή, τόνισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού μας η Δρ. Δωροθέα Πανά, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας.

Την περασμένη Παρασκευή, όπως είπε η κ. Πανά, έλαβε άδεια το εμβόλιο της Moderna και πολύ καιρό πριν είχε λάβει άδεια το εμβόλιο της Pfizer, όσον αφορά τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η έγκριση και των δύο mRNA εμβολίων, είπε η κ. Πανά, έγινε μετά από αξιολόγηση των φακέλων των δύο εταιρειών και αφού παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και την ασφάλεια.

Διαφορετικά, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε περίπτωση στο τρισεκατομμύριο να χορηγηθεί οποιοδήποτε επικίνδυνο σκεύασμα στα παιδιά.

Για τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, η κ. Πανά επανέλαβε πως, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, είναι προφυλαγμένα και από τη μετάλλαξη Δ, αλλά και μεταδίδουν ή διασπείρουν τον ιό σε πολύ μικρότερο βαθμό.