Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το θέμα που προέκυψε με την αύξηση των τιμών, έχει ήδη λάβει στοχευμένα μέτρα προς άμβλυνση του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα επιδότηση τιμής και μείωση ΦΠΑ για ηλεκτρισμό, ειδικό επίδομα για ορεινές περιοχές και άλλα, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ.

Απαντώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ σε σχέση με αύξηση των τιμών, ο κ. Ιωσήφ, ανέφερε ότι «στο ΑΚΕΛ αρέσκονται στην ανεδαφική κριτική».

Πρόσθεσε ότι «προς άρση της παραπληροφόρησης και ως απάντηση στα όσα τις τελευταίες μέρες διατείνονται όσον αφορά την αύξηση των τιμών και τις τάχα ευθύνες της κυβέρνησης, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε πως οι αυξήσεις στις τιμές αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο προκύπτει από την απότομη αύξηση της κατανάλωσης, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που επηρεάζονται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και από τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Φαινόμενα για τα οποία δεν ευθύνεται η κυπριακή Κυβέρνηση».

«Ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα συγκριτικά με άλλες πολύ μεγαλύτερες οικονομικά χώρες, ενώ η χώρα μας είναι από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κράτη που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον θεσμό της ΑΤΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο», πρόσθεσε.

Δεδηλωμένη είναι και η πρόθεση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, «να συνεχίσει να αξιολογεί τα δεδομένα και να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση βεβαίως ευθύνεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας μας να αντιμετωπίζει ξαφνικές οικονομικές κρίσεις όπως η σημερινή, μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή πολιτικών που μας οδήγησαν από ποσοστό ανέργων στο 17%, «με την επιστροφή σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την εφαρμογή του ΕΕΕ, με την Κύπρο να είναι ένα βήμα πριν την εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού, με την σημαντική αύξηση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και με την εφαρμογή μιας νέας ολιστικής στεγαστικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των νεαρών ζευγαριών».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ, όπως είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, «πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί καταγράφεται την ώρα που τα τελευταία χρόνια η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει την μεγάλη οικονομική κρίση του 2013 που οι ίδιοι δημιούργησαν και ενώ εδώ και δυο χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση με σοβαρές οικονομικές συνέπειες».

Τέλος, ο κ. Ιωσήφ είπε η Κυβέρνηση θα συνεχίσει «με σοβαρότητα και ορθολογισμό, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις προοπτικές των επόμενων γενεών, με στοχευμένες λύσεις προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με έμφαση στους ευάλωτους συμπολίτες μας».