Ομόφωνα αποδέχτηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για το θέμα της ΑΤΑ.
Σε δηλώσεις της μετά την έκτακτη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι η ΑΤΑ βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο στόχαστρο των εργοδοτών.
Σημειώνοντας ότι ο θεσμός δέχτηκε πολλές επιθέσεις, ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα “δώσαμε μια δύσκολη μάχη για την ΑΤΑ, με στόχο να πάμε στην απόδοση του θεσμού με βάση τη φιλοσοφία της”.
“Η μεσολαβητική πρόταση που μας παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας δεν ικανοποιεί τον βασικό μας στόχο, που ήταν η ΑΤΑ να αποδίδεται στο 100%”, είπε.
Ωστόσο, το Γενικό Συμβούλιο, “κρίνοντας την πορεία που διανύσαμε, κρίνοντας ότι μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλαμε μετά την κατάθεση των βασικών παραμέτρων της πρότασης του Υπουργού, καταφέραμε να επαναβεβαιωθεί ότι η βάση της συζήτησης που θα γίνει θα είναι η υφιστάμενη μεταβατική συμφωνία.
Σημειώνοντας ότι υπάρχει μια βελτίωση στην απόδοση της ΑΤΑ που μας βάλλει πιο κοντά στον στόχο μας για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, αποφάσισε να πει ‘ναι’ στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού και να σημειώσουμε, κι αυτό είναι το μήνυμά μας προς του εργαζόμενους, ότι ο αγώνας συνεχίζεται”.
Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι με την προάσπιση του θεσμού μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως βασικός όρος των συλλογικών συμβάσεων και να παίζει τον ρόλο του. Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία του να συνεχίσει ο αγώνας, έτσι ώστε η ΑΤΑ, ως ωφέλημα, “να είναι κάτι που να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι μέσα από τη διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μέσα από τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού, έτσι που να περιλαμβάνει και την ΑΤΑ”.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, δεν ικανοποιεί το βασικό στόχο που τέθηκε για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Ωστόσο, “λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόταση αποτελεί ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 και συνακόλουθα υιοθετεί τις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας και σημειώνοντας την αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ, κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε να την αποδεχτεί”, σημειώνει.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο θεσμός της ΑΤΑ, βρίσκεται στο στόχαστρο των εργοδοτικών οργανώσεων εδώ και πολλά χρόνια. “Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών επιμένουν, αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο που αναπληρώνει σε ένα μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη των μισθών, να το καταργήσουν ή να αποδομήσουν την φιλοσοφία του”, αναφέρει.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτή η στάση των εργοδοτών επαναλήφθηκε κατά κόρον και στην παρούσα φάση, καθώς στις συναντήσεις που έγιναν, “η εργοδοτική πλευρά απαιτούσε την κατάργηση της ΑΤΑ και έναρξη συζητήσεων για εισαγωγή ενός νέου συστήματος που να στηρίζεται στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της κάθε επιχείρησης, στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΤΑ”, σημειώνοντας ότι μόνος στόχος των εργοδοτών είναι η “αποδόμηση του θεσμού ως μηχανισμού διασύνδεσης των μισθών με τον πληθωρισμό”.
Επιπλέον, το Γενικό Συμβούλιο στην απόφασή του σημειώνει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις στοχεύουν στην περαιτέρω διάβρωση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού η καταβολή της ΑΤΑ αποτελεί μέρος των Συλλογικών Συμβάσεων που συμφωνούνται μεταξύ Εργοδοτών και Συντεχνιών.
“Οι πιο πάνω θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, αποτέλεσαν εμπόδιο στη διεξαγωγή του διαλόγου για επίτευξη συμφωνίας για την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της, όπως προνοούσε η μεταβατική συμφωνία του 2017”, αναφέρει.
Αναφορικά με τη στάση της Κυβέρνησης, το Γενικό Συμβούλιο αναφέρει ότι “η απαράδεκτη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, που είναι εκτός του πλαισίου της μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ, δεν έτυχε αποφασιστικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης, από την προηγούμενη και την παρούσα Κυβέρνηση κατά την άσκηση του διαμεσολαβητικού τους ρόλου, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν και να επιμένουν σε απαράδεκτες θέσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα”.
Από την άλλη, σημειώνει ότι η εργατική πλευρά, καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων και σε μια προσπάθεια να υποβοηθηθεί ο μεσολαβητικός ρόλος του Υπουργού Εργασίας, με βάση το γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, “έκφρασε όλη την καλή της διάθεση, να αποδεχτεί πρόνοια, η οποία να οδηγεί στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στην πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ”.
“Αναμένουμε από μέρους του Υπουργού Εργασίας έναρξη του διαλόγου, αυστηρά στα πλαίσια των παραμέτρων της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, με στόχο ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία που να επαναφέρει την ΑΤΑ στην φιλοσοφία της, δηλαδή στο 100%”, τονίζει το Γενικό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι αναμένει να αρχίσει δομημένος κοινωνικός διάλογος για υλοποίηση του στόχου της διεύρυνσης της κάλυψης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στοιχείο που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του στόχου για επέκταση της ΑΤΑ σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.
“Η μάχη για προάσπιση του θεσμού της ΑΤΑ, για πλήρη επαναφορά και επέκταση του θεσμού συνεχίζεται. Έχοντας υπόψιν τις θέσεις που εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, καλούμε το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα να παραμείνουμε ενωμένοι, με αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τον θεσμό της ΑΤΑ από οποιεσδήποτε επιβουλές που στοχεύουν είτε στη κατάργηση του είτε στην αλλαγή ή αποδόμηση της φιλοσοφίας του”, καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΠΕΟ.
Είχε προηγηθεί η θετική ανταπόκριση στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.
Στις 18.30 είναι προγραμματισμένη κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας, στο Υπουργείο, για την υπογραφή της συμφωνίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ