Μέτρα για αποφυγή εμφάνισης εντόμων και τρωκτικών στις οικίες, προτείνει ο Δήμος Λευκωσίας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, συμβουλεύει να ακολουθείται επιμέλεια στην καθαριότητα του σπιτιού ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών και ροφημάτων, κυρίως στους χώρους της κουζίνας και του καθιστικού, να μην αφήνονται εκτεθειμένα τρόφιμα και ανοικτά δοχεία στους πάγκους της κουζίνας και τα ντουλαπάκια, αλλά να χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για τη φύλαξη των ανοικτών συσκευασιών τροφίμων.
Συμβουλεύει επίσης να μην αφήνονται χρησιμοποιημένα πιάτα και ποτήρια στους νεροχύτες ή και τους πάγκους, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σκυβαλοδοχεία που υπάρχουν στους βοηθητικούς χώρους και την κουζίνα να φέρουν κάλυμμα και να παραμένουν πάντοτε κλειστά και οι κάδοι να αδειάζουν σε τακτική βάση.
Επισημαίνει ότι οι κατσαρίδες συνωστίζονται σε χώρους με υγρασία, ησυχία και άφθονη οργανική ουσία (χαρτοκιβώτια, άχρηστα αντικείμενα, υπολείμματα τροφών κλπ.), οπότε οι αποθήκες και οι υπόγειοι χώροι των κτιρίων πρέπει να διατηρούνται καθαροί, με κατάλληλο εξαερισμό, να γίνεται σωστός καθαρισμός πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές στις κουζίνες (ψυγεία, τοστιέρες, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια πιάτων κλπ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών να είναι συμμαζεμένα και τακτοποιημένα.
Προτείνει επίσης ότι πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα εφαρμόζοντας κατάλληλα σκευάσματα για οικιακή χρήση στα ερμαράκια και κάτω από τη βρύση της κουζίνας, καθώς και στις ντουλάπες της οικίας, δύο φορές το χρόνο, αλλά να αποφεύγεται εφαρμογή οποιωνδήποτε σκευασμάτων σε παιδικά δωμάτια και δωμάτια ατόμων με ευαισθησία.
Επίσης αναφέρει πως δεν πρέπει να μένει μονίμως εκτεθειμένη η τροφή των κατοικίδιων γιατί είναι παράγοντας έλξης εντομών και τρωκτικών υγειονομικής σημασίας, τα φυτά της περίφραξης να είναι καθαρά στη βάση τους σε ύψος μέχρι 20 εκατοστά και να απομακρύνονται τα πεσμένα φύλλα.
Συστήνει επίσης να τοποθετούνται στα παράθυρα και τα ανοίγματα των εξαερισμών, δικτυωτά πλέγματα (σίτες), και την εφαρμογή βούρτσας στη βάση των θυρών. Τέλος για αποφυγή της εμφάνισης εντόμων αποθηκών και χάρτου, προτείνει κάθε τρεις μήνες τη μετακίνηση, τον καθαρισμό και την επανατοποθέτηση των βιβλίων επάνω σε βιβλιοθήκες
Πηγή: ΚΥΠΕ