Σε δύο ιστορικές βασιλικές άμαξες θα επιβιβαστούν την ημέρα της τελετής στέψης τους στις 6 Μαΐου στο Λονδίνο ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα, όπως έκανε γνωστό το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Μεταξύ άλλων λεπτομερειών που ανακοινώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής, γνωστοποιήθηκε πως το βασιλικό ζεύγος θα ακολουθήσει μία διαδρομή δύο χιλιομέτρων από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ως το Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου στις 11 το πρωί τοπική θα αρχίσει η τελετή.
Σε αυτή την πρώτη και σχετικά γρήγορη σε ρυθμό πομπή οι Κάρολος και Καμίλα θα επιβαίνουν στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014. Πρόκειται για τη νεότερη και πιο άνετη από τις βασιλικές άμαξες.
Για την πομπή της επιστροφής στο Παλάτι μετά από τη στέψη, στην ίδια αλλά αντίστροφη διαδρομή, θα χρησιμοποιηθεί η 260 ετών Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Ελισάβετ το 1953.
Η άμαξα αυτή είναι πολύ βαρύτερη, καθώς ζυγίζει τέσσερις τόνους και όπως είχε πει η ίδια η Ελισάβετ καθόλου άνετη. Ο χρυσοποίκιλτος στολισμός της και ο αργός ρυθμός με τον οποίο κινείται, ωστόσο, συρόμενη από οκτώ άλογα, δίνει πρόσθετη μεγαλοπρέπεια στη βασιλική πομπή.
«Οι άμαξες που επιλέγησαν αντικατοπτρίζουν τη μικρότερη πομπή προς το Αβαείο και τη μεγαλύτερη πομπή πίσω προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ», δήλωσε εκπρόσωπος των ανακτόρων.
Το βασιλικό ζεύγος θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τη Βασιλική Συνοδεία του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου, καθώς και από αγήματα των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρών της Κοινοπολιτείας.
Επίσης ανακοινώθηκε πως στην στέψη θα χρησιμοποιηθεί μια σειρά από κοσμήματα και περίτεχνα εμβλήματα από τη βασιλική συλλογή. Μεταξύ αυτών η Σταυροφόρος Σφαίρα του Μονάρχη που συμβολίζει τη χριστιανοσύνη, τα Χρυσά Σπιρούνια που συμβολίζουν την ιπποσύνη του βασιλιά και χρησιμοποιούνται σε στέψεις από το 1189, ένα ζευγάρι μεσαιωνικών βραχιολιών, πέντε ξίφη, το Δαχτυλίδι του Μονάρχη και τα δύο Σκήπτρα του Μονάρχη, που φέρουν στην κορυφή έναν σταυρό και ένα περιστέρι αντίστοιχα.
Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ η Καμίλα θα στεφθεί βασίλισσα, όπως θα αποκαλείται στο εξής, με το τροποποιημένο στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, συζύγου του Γεωργίου Ε’.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη στέψη, το Παλάτι παρουσίασε επίσης ένα καινούριο emoji για χρήση σε μηνύματα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο απεικονίζει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.