Οι ηγέτες της ομάδας G20 των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα πραγματοποιήσουν σήμερα εκτάκτως τηλεδιάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα που ο ιός καλπάζει με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά τις 471.000 παγκοσμίως και τον αριθμό των θυμάτων τις 21.000. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η οποία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προκαλέσει ύφεση παγκοσμίως. Χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι οι οικονομίες των χωρών της G20 ενδέχεται να βρεθούν όλες σε ύφεση φέτος εξαιτίας της πανδημίας.
#G20SaudiArabia brings the world leaders together to coordinate the global response on #COVID19. #G20VirtualSummit pic.twitter.com/6WkFXytU3X
— G20 Saudi Arabia (@g20org) March 26, 2020
«Κορωνο-ομόλογα»: Τί ζητούν οι ηγέτες εννέα κρατών της ΕΕ
Ισχυρή ευρωπαϊκή απάντησηέναντι της οικονομικής πρόκλησης που θέτει η πανδημία ζητόυν μέσω επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Βελγίου, Σλοβενίας και Λουξεμβούργου.
Στην επιστολή τους, οι εννέα ηγέτες ζητούν από την Ένωση να δημιουργήσει κορωνο-ομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην τεράστια υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.
ΗΠΑ: Δύο τρις δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας
Παράλληλα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα το «ιστορικό σχέδιο» που προβλέπει να δαπανηθούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης στον πλανήτη, και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην – ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς – Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να συστήσει κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, πιθανόν εντός της ημέρας, αφού ο ιος εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και απειλεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία στην εθνική οικονομία. Η πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται πως έχει ήδη μεγεθύνει τον κίνδυνο η ιαπωνική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».