Εντατικές έρευνες διενεργούνται από την αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που προκάλεσαν αναστάτωση και τον τραυματισμό ενός φοιτητή σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ, χθες βράδυ.

Ήδη στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το περιστατικό.

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Λεμεσού Μαρίνος Βασίλειου ανέφερε ότι η υπόθεση για την αστυνομία θεωρείται ως πολύ σοβαρή και διενεργούνται πολλές εξετάσεις.

Αυτή την στιγμή όπως είπε, αξιολογούνται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής, μαρτυρίες καθώς και καταθέσεις φοιτητών.

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καταδίκασε απερίφραστα τη χθεσινή επίθεση στο ΤΕΠΑΚ.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα σε δημοκρατικό κράτος», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του εκλελεγμένου Προέδρου.

«Η Αστυνομία, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση του περιστατικού και αναμένουμε πολύ σύντομα να υπάρξει αποτέλεσμα».

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με ανάρτηση της στο Twitter εκφράζει την καταδίκη της στο περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο ΤΕΠΑΚ», προσθέτοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία μας» και κάλεσε την Αστυνομία Κύπρου να εντοπίσει και να οδηγήσει άμεσα τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ, αποτελεί μια τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων σε ένα Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται μέλη της φοιτητικής κοινότητας στο επεισόδιο και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από τις δράσεις που έχουν κάνει διαχρονικά, το ΤΕΠΑΚ είναι μια κοινότητα η οποία είναι ανεκτή στην διαφορετικότητα και στη διαφορετική άποψη».

Με ανακοίνωση του, και ο Δήμος Λεμεσού «καταδικάζει απερίφραστα» την χθεσινοβραδινή εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ .

Όπως αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, «τέτοιες πράξεις βίας δεν είναι αποδεκτές σε ένα κράτος δημοκρατικό, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη πρέπει να θεωρούνται δεδομένα».

Η προσπάθεια για άρση κάθε μορφής διάκρισης, που στερεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχής και κοινή, προσθέτει.

Τη θέση ότι οι κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στην εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ, αποτελούν ακροδεξιά στοιχεία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Νικόλας Τρύφων, καταδικάζοντας το χθεσινοβραδινό περιστατικό.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της  Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου ανέφερε ότι η οργάνωση καταδικάζει το περιστατικό υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η οργάνωση βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο μετά από πρόσκληση των ίδιων των φοιτητών, «που απαιτούν Παιδεία και ανταπόκριση στις ανάγκες τους».

Ανακοινώσεις καταδίκης του χθεσινού περιστατικού εκδόθηκαν και από κόμματα.