Ξεπέρασε κάθε προηγούμενου ο Δείκτης Αβεβαιότητας για την Οικονομική Πολιτική στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2022, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, φτάνοντας τιμή ίση με 364,80. Η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη τιμή σημειώθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 στην Κύπρο, όταν η τιμή από 175,68 τον Φεβρουάριο του 2020, έφτασε στο 345,27 τον Απρίλιο του 2020.
Αυτό αναφέρει δημοσίευσή του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο παρουσιάζεται ο Δείκτης Αβεβαιότητας για την Οικονομική Πολιτική (Economic Policy Uncertainty index, EPU), ως ένα εργαλείο που ποσοτικοποιεί την αβεβαιότητα, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ανάλυσή της, να εντοπιστούν οι επιπτώσεις της στην οικονομία και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, μέχρι στιγμής, για τον Δείκτη EPU υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για σχεδόν 30 χώρες, μεταξύ των οποίων 11 Ευρωπαϊκές, στις οποίες πρόσφατα προστέθηκε και η Κύπρος, με δεδομένα που κατασκευάστηκαν από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως εξηγεί το ΚΟΕ, ο Δείκτης EPU σταθμίζει πληροφορίες σε μηνιαία συχνότητα, οι οποίες αναφέρονται σε άρθρα εφημερίδων περιέχοντας συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, όπως για παράδειγμα άρθρα που περιλαμβάνουν ταυτόχρονα τις λέξεις οικονομία, αβεβαιότητα, και μεταρρύθμιση ή έλλειμμα.
Εξετάζοντας τον τρόπο που εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την τιμή του Δείκτη EPU στην Κύπρο, το ΚΟΕ παρατήρησε ραγδαία αύξησή της τον Απρίλιο του 2020, όταν έφτασε σε 345,27, μετά τα πρώτα κρούσματα COVID-19 και την επιβολή περιορισμών στη χώρα, ενώ μετά τις αναταραχές στη διεθνή οικονομία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή αυξήθηκε σε 364,80 τον Απρίλιο του 2022.
Εκτιμήσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αναφέρει το ΚΟΕ, δείχνουν ότι μία αύξηση της αβεβαιότητας επηρεάζει αρνητικά πρωτίστως τις επενδύσεις, ενώ οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στην απασχόληση είναι επίσης σημαντικές, και εκτιμώνται γύρω στο 1% και 0,5% αντίστοιχα. Στην Κύπρο, συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η επίδραση είναι αρνητική στο παραγόμενο προϊόν, στις επενδύσεις και στην κατανάλωση, αν και δεν ισχύει το ίδιο για την επίδραση στην ανεργία, όπου σημειώνεται ως θετική. Προβλέπεται, δε, ότι οι επιπτώσεις θα επεκταθούν πέραν του ενός έτους, αν και με φθίνοντα ρυθμό.
Χάριν σύγκρισης, στη δημοσίευση σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2013, όταν επιβλήθηκε το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων (bail-in) στη χώρα, η τιμή του δείκτη ήταν 290,97. Τον Δεκέμβριο του 2012 η τιμή του EPU ήταν 240,34, ενώ ο μέσος όρος του δείκτη το διάστημα πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση (Οκτώβριος 1999 – Δεκέμβριος 2008) ήταν 85,58.
Επίσης, σημειώνεται ότι ο δείκτης αβεβαιότητας της Γερμανίας φτάνει το 785, ενώ η προηγούμενη υψηλότερη τιμή του ήταν μόλις 598 τον Δεκέμβριο του 2021, πιθανόν λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19, ενώ ήταν ίση με 498 τον Μάρτιου του 2020, στην αρχή της πανδημίας. Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης EPU6 παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή το 2016 εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit (433), με την επόμενη υψηλότερη τιμή να παρουσιάζεται τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (396).
Το ΚΟΕ επισημαίνει ότι η αύξηση του δείκτη αβεβαιότητας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις άλλες χώρες, έφτασε σε ιστορικά υψηλές τιμές. Προσθέτει, όμως, ότι η μέτρηση αυτή χρησιμεύει στην εκτίμηση του εύρους και της διάρκειας των επιπτώσεων της στο ΑΕΠ, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Κατ’ επέκταση, όπως αναφέρει, ο Δείκτης χρησιμεύει και στην άσκηση πιο αποτελεσματικής οικονομική πολιτικής.
Πηγή: ΚΥΠΕ