Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρο, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο μικροβιολόγος και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας, Πέτρος Καραγιάννης.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία εάν φτάσουμε στα 300 κρούσματα κορωνοϊού, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιο αλυσιδωτή μετάδοσή του. Εκτίμησε, ακόμη, ότι θα υπάρξει κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού μέσα στον Απρίλιο, ενώ μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται πως θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση.
Ο Πέτρος Καραγιάννης χαρακτήρισε «απόλυτα αναγκαία» τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως ίσως θα έπρεπε να λαμβάνονταν πιο νωρίς. «Κακά τα ψέματα, από τα κρούσματα που είχαμε μέχρι στιγμής, τα περισσότερα είναι εισαγωγές από το εξωτερικό, ενώ από τα υφιστάμενα κρούσματα τα 28 είναι επαφές», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, ανέφερε, διότι ακόμη είναι μικρός ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εάν η κατάσταση σοβαρέψει, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί να γίνει συνολικός αποκλεισμός (“lockdown”) σε συγκεκριμένες περιοχές και χωριά.
Ο καθηγητής διαφώνησε με τις εκτιμήσεις ότι θα νοήσει το 60% του πληθυσμού στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο στις χώρες που δεν εφάρμοσαν άμεσα αυστηρά μέτρα.
Εάν πειθαρχήσουμε στα μέτρα, θα νοσήσουν πολύ λιγότεροι όπως συνέβη στην Κίνα, ανέφερε.
«Ο συγκεκριμένος ιός ήρθε για να μείνει», υπογράμμισε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά και θα πρέπει να επαναπαυθούμε μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον ιό.
Ανήθικο το μοντέλο που υιοθέτησε αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο
«Ανήθικο» χαρακτήρισε ο καθηγητής το μοντέλο που αρχικά υιοθέτησαν οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καθηγητής. «Η συγκεκριμένη σχολή σκέψης αναφέρει ότι θα πρέπει να νοσήσει το 80% του πληθυσμού. Εάν σκεφτούμε ότι υπάρχουν 70 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημαίνει ότι το 5% του πληθυσμού, δηλαδή 3 εκατομμύρια, θα νοσήσει κάπως πιο βαριά και από αυτούς, για 1,5 εκατομμύριο θα χρειαστεί πιο σοβαρή νοσηλεία», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
Διερωτήθηκε τί θα γίνει εάν όλοι αυτοί νοσήσουν ταυτοχρόνως. «Πώς οι γιατροί θα αποφασίσουν ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος όχι;», είπε. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, αποφάσισε ότι θα πει «αντίο» σε 700 χιλιάδες μέχρι 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. «Το γεγονός ότι βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα αγνοώντας τον ανθρώπινο πόνο, το βρίσκω εντελώς ανήθικο», υπογράμμισε.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι χωρίς συμπτώματα
Η ανοσολόγος Βίκυ Νικολαΐδου τόνισε από την πλευρά της ότι η πλειονότητα των ατόμων που μεταδίδουν τον ιό, είναι άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Υπογράμμισε ακόμη πως ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα σε ιούς όπως τον συγκεκριμένο, ο οποίος έχει γενετικό υλικό RNA.
Μιλώντας, ακόμη, για την περίοδο επώασης του ιού, σημείωσε ότι το άτομο φέρει τον ιό για περίοδο 2 έως 11 ημερών και γι’ αυτό μπαίνει σε αυτοπεριορισμό για περίοδο 14 ημερών.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ανέφερε η Βίκυ Νικολαΐδου, ο ιός επιβιώνει σε χαρτόνι μέχρι 24 ώρες, σε σταγονίδια μέχρι 3 ώρες μετά που έχουν εκτοξευθεί από τη μύτη ή το στόμα και 2 με 3 μέρες πάνω σε πλαστικό ή μεταλλική επιφάνεια.
Τέλος, η ανοσολόγος σημείωσε πως τα συμπτώματα του ιού είναι πυρετός, βήχας και αναπνευστικό πρόβλημα, υπάρχουν ωστόσο και πολύ ήπια συμπτώματα, καθώς και περιπτώσεις ατόμων που είναι τελείως ασυμπτωματικά.