Αποκαλύψεων συνέχεια σήμερα στο θέμα των «Χρυσών Διαβατηρίων», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία εξετάζει την πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις.
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι 116 επενδυτές που πήραν κυπριακό διαβατήριο άλλαξαν τα ονόματα τους και η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε όσα πρέπει με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 2 διαβατήρια με διαφορετικά ονόματα.
«Ανακαλύψαμε αυτό το γεγονός όταν ένας Κινέζος πήγε στην Ιταλία και αγόραζε Μέσα Ενημέρωσης. Οι ιταλικές αρχές κατάλαβαν αργότερα ότι ήταν Κύπριος τελικά και ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με έναν Κινέζο που οι Ιταλοί θεωρούσαν ανεπιθύμητο λόγω παρανομιών», είπε.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έθεσε ζήτημα για την διερεύνηση των ευθυνών για τις πολιτογραφήσεις από τη Νομική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ήταν Υπουργός Άμυνας όταν εγκρίθηκαν 1000 διαβατήρια και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης όταν εγκρίθηκαν 500 με 600 διαβατήρια.
Αποκάλυψε ότι μελετάται από την Ελεγκτική Υπηρεσία το ενδεχόμενο να παραπέμψει την εμπλοκή Σαββίδη- Αγγελίδη, ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Αναφερόμενος στο θέμα της απώλειας κρατικών εσόδων επειδή οι λεγόμενοι επενδυτές επωφελούνταν λανθασμένα του 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έφερε ως παράδειγμα επενδυτή που αγόρασε διαμέρισμα σε πύργο στη Λεμεσό 555 τετραγωνικών μέτρων και αξίας 14.5 εκατομμυρίων. Αυτός ο άνθρωπος πήρε μειωμένο ΦΠΑ και η Δημοκρατία έχασε 732 χιλιάδες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι οι δικηγόροι ήταν αυτοί που καθόριζαν το παιγνίδι, κατά την έκφραση του. Εξήγησε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάλληλοι δικηγορικών γραφείων υπέγραφαν αιτήσεις για τον καλό χαρακτήρα του επενδυτή. Τα δικηγορικά γραφεία ωστόσο ήταν ταυτόχρονα και οι λεγόμενοι πάροχοι της υπηρεσίας για εξασφάλιση διαβατηρίου, όπως είπε. Εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα.
Νουρής: Ατεκμηρίωτη η έκθεση του Γ. Ελεγκτή
Απαντώντας στις επικρίσεις ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής απέρριψε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε τον έλεγχο σημειώνοντας ότι ο γενικός ελεγκτής «ήρτε και εσήκωσε μας το μισό υπουργείο εσωτερικών».
Όσον αφορά το θέμα της αλλαγής ονομάτων επενδυτών, ο κ. Νουρής είπε ότι εντοπίστηκε από τον ίδιο και τερματίστηκε όταν εισάχθηκαν ασφαλίστηκες δικλείδες τον Ιανουάριο του 2020.
Ο κ. Νουρής έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη χαρακτηρίζοντας την έρευνα του ατεκμηρίωτη. Επανέλαβε ότι δεν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την Ελεγκτική Υπηρεσία το 2016, όταν ζητήθηκαν στοιχεία από το Υπ. Εσωτερικών. Παρέπεμψε σε αναφορές του πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου για τα διαβατήρια ότι αν επέλεγε ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει έρευνα νωρίτερα, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες θα έρχονταν στην επιφάνεια.
Ανέφερε ακόμα ότι το 2018 η κυβέρνηση έλαβε διορθωτικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τις αναφορές για ελλιπή ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Νουρής παρουσίασε ένα μεγάλο φάκελο πολιτογράφησης και είπε ότι «αν έπρεπε να παίρνουμε αυτό τον όγκο στο Υπουργικό, σημαίνει πως πρέπει να αντικαταστήσουμε τα υπουργικά οχήματα με διπλοκάμπινα». Ο Υπουργός Εσωτερικών επέκρινε και τη Βουλή σημειώνοντας ότι δεν ζητούσε επεξηγήσεις. Υπάρχουν είπε ευθύνες και σε αυτούς που οδήγησαν το πρόγραμμα σε διάλυση καθώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας.