Οι φωνές που προειδοποιούν για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε παγκόσμια υπερθέρμανση, πληθαίνουν.
Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την αλλαγή στην παγκόσμια κατανομή νερού, αλλά και την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης. Μήπως υπάρχει κάποια ακόμη πιο άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής;
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μια ανεξέλεγκτη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια μια δραματική μείωση του οξυγόνου που αναπνέουμε στην ατμόσφαιρα της Γης.
Ο πλανήτης μας χαρακτηρίζεται ως βιώσιμος, αφού η απόσταση της Γης από τον ήλιο χαρακτηρίζεται ως ιδανική για την ανάπτυξη και επιβίωση των ζωντανών οργανισμών. Οι φυτικοί οργανισμοί, μέσω της φωτοσύνθεσης, παράγουν οξυγόνο και η μεγαλύτερη ποσότητά του προέρχεται από συγκεκριμένους θαλάσσιους μικροοργανισμούς που αποτελούν το φυτοπλαγκτόν.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αύξηση στη θερμοκρασία της Γης επηρεάζει την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν αλλά και την ικανότητά του να φωτοσυνθέτει. Συγκεκριμένα, μια αύξηση 6 βαθμών Κελσίου μπορεί να περιορίσει τη φωτοσυνθετική ικανότητα αυτών των οργανισμών και αυτό μπορεί να οφείλεται στη δυσκολία των οργανισμών να δημιουργήσουν τα απαιτούμενα οργανίδια που απαιτούνται για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία εξεύρεσης των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή του οξυγόνου.
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, η αυξημένη θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων δεν επιτρέπει την ανάμειξή τους με τα βαθύτερα υδάτινα στρώματα, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης στους ωκεανούς και κατ’ επέκταση της παραγωγής οξυγόνου.
Η κατάσταση που αναφέρθηκε χαρακτηρίζεται ως αναστρέψιμη και ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ώστε να μπει φρένο στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Μειώνουμε τις διαδικασίες παραγωγής των αερίων του θερμοκηπίου και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, μειώνουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Μπορούμε;
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού