Για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και πλήγμα στο κράτος δικαίου από τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού «Πήγασος» έκαναν λόγο την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές, ζητώντας μεγαλύτερο έλεγχο αλλά και λογοδοσία από Κυβερνήσεις που φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί από τη χρήση του λογισμικού.
Η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού από κράτη μέλη της ΕΕ κατά προσώπων, συμπεριλαμβανομένων Ευρωβουλευτών, και η παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συζητήθηκε στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο, στην παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη σύσταση μιας «Ερευνητικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης» η οποία επιφορτίστηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβίασης του δικαίου της ΕΕ κατά τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Τα λογισμικά υποκλοπής, όπως το Πήγασος, αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία, είπε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στο ΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Πήγασος.
Η χρήση τους, ανέφερε, υποσκάπτει τους ίδιους τους πυλώνες της δημοκρατίας, την ελευθερία του Τύπου, το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, στην ελευθερία της έκφρασης και στο συνδικαλίζεσθαι. «Η τραγωδία είναι ότι η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Ακόμα και δημοκρατικές Κυβερνήσεις κυνηγούν πολιτικούς, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιφρονούντες», είπε.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας παγκόσμιας τεχνολογικής καταστροφής και ενός «νέου διαβολικού, ψηφιακού πολέμου» και ζήτησε να αναληφθεί δράση για περιορισμό της παγκόσμιας βιομηχανίας λογισμικών υποκλοπής, με μορατόριουμ, όπως είπε, για την πώληση και τη μεταφορά τους μέχρι να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο καθεστώς με διαφανείς απαιτήσεις, βασισμένες στο κράτος δικαίου.
Ζήτησε ακόμη να μπορούν τα θύματα αυτών των λογισμικών να μηνύσουν κυβερνήσεις και εταιρείες που εμπλέκονται στη βιομηχανία παρακολούθησης, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «θα οδηγήσουμε το ζήτημα ως το τέλος».
Με το Πήγασος έχει παραβιαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, η ακεραιότητα και η ασφάλεια των θεσμών και των εκπροσώπων της ΕΕ είπε η Saskia Bricmont, που επίσης συμμετέχει στην ερευνητική επιτροπή.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανέφερε από την πλευρά του πως η ΕΕ διαθέτει ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του ιδιωτικού βίου, για να αποφεύγονται οι υποκλοπές. Είπε ότι το λογισμικό Πήγασος αποτελεί μια μεγάλη παραβίαση των ελευθεριών, ενώ η χρήση του επιτρέπεται μόνο εφόσον είναι αναλογική.
Η Κομισιόν συλλέγει στοιχεία για το Πήγασος και παρακολουθεί τις εξελίξεις της ειδικής επιτροπής για το θέμα αυτό, σημείωσε ο κ. Χαν. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει στο έργο της ειδικής επιτροπής και προσβλέπει στα συμπεράσματά της.
Απειλητική εφεύρεση για τις αξίες της ΕΕ χαρακτήρισε το λογισμικό ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, σημειώνοντας ότι απειλείται η ακεραιότητα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο Ευρωβουλευτής Jeroen Lenaers του ΕΛΚ ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της Κομισιόν στην εξεταστική επιτροπή, ενώ η Anna Júlia Donáth της Ομάδας Renew Europe είπε ότι το ΕΚ φέρει μεγάλη ευθύνη, ζητώντας εξ ονόματος των Ούγγρων πολιτών που έπεσαν θύματα κατασκοπίας να κληθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας για να απολογηθεί.
Η Diana Riba i Giner της Ομάδας των Πρασίνων είπε ότι μέλη της ισπανικής Κυβέρνησης είναι θύματα κατασκοπίας και ζήτησε να δοθούν πληροφορίες από ποίον χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό και τι έγινε με τις πληροφορίες αυτές. Έκανε λόγο για πρόβλημα αξιοπιστίας για την Ευρώπη και είπε ότι αυτοί που έπρεπε να επαγρυπνούν για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών δεν το έκαναν.
Το λογισμικό κατασκοπίας Πήγασος χρησιμοποιείται κατά της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των Ευρωπάιων πολιτών είπε η Idoia Villanueva Ruiz από την Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ. Όπως ανέφερε, έρευνες δείχνουν ότι κατασκοπεύονται δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και οποιοσδήποτε εμπλέκεται με τους ανθρώπους αυτούς ενώ σημείωσε ότι το λογισμικό μπορεί να αγοραστεί μόνο από κράτη.
Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ότι η παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης είναι «απαράδεκτη και καταδικαστέα». Η ΕΕ βασίζεται σε αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ελευθεριών έκφρασης και του Τύπου καθώς και του σεβασμού της ιδιωτικότητας, είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ