Πασχαλινό τραπέζι χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων καθώς και κατάργηση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων από τις 15 Μαϊου προβλέπουν οι αποφάσεις που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Από την Μεγάλη Παρασκευή (22 Απριλίου 2022) δεν θα ζητείται Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης.

Καταργείται το όριο ατόμων σε χώρους εστίασης και σε οικίες. Αναστέλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε εργαζόμενους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Από τις 15 Μαΐου:

• Αναστέλλεται το μέτρο υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα και οι επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, ιατρεία και κέντρα αποκατάστασης.

• Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια θα επιτρέπονται με την προσκόμιση Rapid test ισχύος 48 ωρών και PCR ισχύος 72 ωρών για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καμία υποχρέωση δεν θα έχουν εμβολιασμένα άτομα ή όσοι κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης.

• Από 15 Μάϊου μπαίνει «τέλος» στην υποχρεωτική καραντίνα για τις στενές επαφές που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Για τα άτομα αυτά, γίνεται σύσταση για δωρεάν rapid test την 3η και 5η ημέρα.

• Αναστέλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, το test to stay και η επίδειξη safepass στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Συστήνεται επίσης οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού να υποβάλλονται σε self-test ή Rapid test μία φορά την εβδομάδα.

• Αυξάνεται από 15 Μαϊού η χωρητικότητα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Συγκεκριμένα, για υποστατικά μέχρι 500τ.μ στο 100% της χωρητικότητας και υποστατικά άνω των 500τ.μ στο 85%.

• Οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα πρέπει να επιδεικνύουν Rapid test ή PCR ισχύος 48 ωρών. Για τους εργαζόμενους που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, συστήνεται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

• Αυξάνεται η πληρότητα σε γήπεδα και καζίνο στο 85% της χωρητικότητας.

Από τις 22 Απριλίου τα νοσηλευτήρια Απολλώνειο, Αρεταίειο, Mediterranean, American Heart και Πολυκλινική Υγεία θα διαθέτουν τουλάχιστον δύο κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς που έχουν προσέλθει στα άνω νοσηλευτήρια για νοσηλεία για άλλη αιτία και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Η 4η ενισχυτική δόση του εμβολίου θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος 5 μηνών από την λήψη της 3ης δόσης.

Καθορίστηκε επίσης πλαφόν στη συσκευασία των 5 self-test στην τιμή των 6 ευρώ.