Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά για την τουριστική περίοδο που έρχεται, καθώς και για την επιβατική κίνηση, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Καρούσος απαντούσε σε ερώτηση για τις ενδείξεις που υπάρχουν για την τουριστική σεζόν που έρχεται.

«Θεωρούμε ότι το 2022 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την επιβατική κίνηση και τον τουρισμό», είπε, σημειώνοντας πως «η προσφορά των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών φτάνει στα επίπεδα του 2019. Μάλιστα κάποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις θέσεις που είναι διαθέσιμες για το 2022 σε σχέση με το τι είχαν το 2019», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως «υπάρχουν και σχέδια στήριξης της αεροπορικής βιομηχανίας, τόσο το προσωρινό σχέδιο που έχουμε σε ισχύ εμείς ως Υπουργείο Μεταφορών, όσο και το σχέδιο τον οποίον υπάρχει μαζί με την Hermes, όσο και αυτά του Υφυπουργείου Τουρισμού».

«Και έχουμε πετύχει οι προορισμοί για το 2021 να ήταν περισσότεροι σε σχέση με το 2019 και βλέπουμε ότι το 2022, και να αναμένουν όλοι τις σχετικές ανακοινώσεις, θα υπάρχουν και άλλοι προορισμοί, και άλλες αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε.

Όπως είπε, το 2021 είχαμε περισσότερους προορισμούς διαθέσιμους για ταξίδια από Κύπρο προς το εξωτερικό, 158 σε σχέση με 150 το 2019, «και να αναμένουμε ότι το 2022 θα είναι ακόμα καλύτερο».

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ακόμη πως «έχουν δρομολογηθεί επίσης σημαντικές συμφωνίες και διακρατικές αλλά και με αεροπορικές εταιρείες». Πρόσθεσε πως αρκετές αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν τις θέσεις που έχουν διαθέσιμες σε σχέση με το τι πρόσφεραν το 2019.

Ερωτηθείς αν μπορεί να φθάσουμε στα επίπεδα του 2019 σε σχέση με τον τουρισμό, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως «ξεκινούμε με τους καλύτερους οιωνούς αυτή την προσπάθεια για το 2022».

Στατιστικά, είπε, «η χώρα μας είχε από τις μικρότερες μειώσεις σε απευθείας αεροπορική συνδεσιμότητα σε σχέση με άλλες χώρες. Ήταν γύρω στο 24% η μείωση, με βάση τα στατιστικά του Eurocontrol».

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα πάμε αρκετά καλά το 2022», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «φυσικά εξαρτώνται όλα από διάφορους παράγοντες αλλά η προετοιμασία έχει γίνει».

«Το γεγονός ότι είχαμε ετοιμάσει το Σχέδιο Δράσης εδώ και καιρό και είχαμε ενημερώσει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες θα φέρει αποτελέσματα, επειδή στέλνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας», συνέχισε.

Είπε πως «στο Σχέδιο Δράσης το οποίο έχουμε επικοινωνήσει στις αεροπορικές εταιρείες και όλους τους φορείς των αερομεταφορών υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός χωρών που η μέγιστη κατηγοριοποίησή τους θα είναι μέχρι την Κόκκινη Κατηγορία, δηλαδή δεν θα πηγαίνουν ποτέ στην Γκρίζα Κατηγορία, που είναι οι χώρες της ΕΕ, κάποιες χώρες που είναι σημαντικές για τον τουρισμό και τις αερομεταφορές και θεωρούμε ότι ξεκινούμε πάρα πολύ καλά για το 2022».