Μπαλόνια, απαραίτητη διακόσμηση σε παιδικά πάρτι, άμεσα συνδεδεμένα με τη χαρά και τη διασκέδαση (1). Πολλοί απελευθερώνουν συμβολικά μπαλόνια σε διάφορες εκδηλώσεις, έχοντας άγνοια ωστόσο της καταστροφής και της ρύπανσης που θα επιφέρουν στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στους θαλάσσιους οργανισμούς.
Τα μπαλόνια μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις, κάποιες φορές χιλιάδων χιλιομέτρων, καταλήγοντας στο φυσικό περιβάλλον. Αφού καταλήξουν στο περιβάλλον, χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να διασπαστούν (3). Μεταξύ άλλων μαλακών πλαστικών, τα μπαλόνια έχουν 32 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτώσουν τα θαλασσοπούλια και άλλα θαλάσσια είδη σε σχέση με τα σκληρά πλαστικά. Γι’ αυτό και τα πλαστικά μπαλόνια θεωρούνται από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης θανάτων στα θαλάσσια πουλιά. Συγκεκριμένα, 40% των θανάτων τους οφείλονται στα μπαλόνια.
Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία απελευθερώθηκαν μπαλόνια και εντοπίστηκαν σε ακτές της Ολλανδίας, Δανίας ακόμα και σε περιοχές της Αυστραλίας.
Τα μπαλόνια είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου προβλήματος της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ωστόσο, μπορούμε όλοι να αποφύγουμε τη χρήση τους, συμβάλλοντας έστω και ελάχιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Την επόμενη φορά που θα διοργανώσουμε μια δεξίωση ή ένα πάρτι ας σκεφτούμε σοβαρά να χρησιμοποιήσουμε περιβαλλοντικά φιλικές και εναλλακτικές επιλογές στολισμού αποφεύγοντας τη χρήση των μπαλονιών.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού