Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

–«Η ΑΗΚ στη Λεμεσό καθυστερεί πολύ να προβεί σε ελέγχους σε νέες κατοικίες για τοποθέτηση παροχών. Στη Λευκωσία σε 15 μέρες κλείνουν ραντεβού. Γιατί αυτό;»

Απάντηση: Η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδόπουλου μάς απάντησε ότι: Οι έλεγχοι εγκαταστάσεων είναι ένα εποχιακό φαινόμενο, το οποίο έχει εξάρσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τα ραντεβού για τον έλεγχο εγκαταστάσεων αυτή την περίοδο κλείνονται παγκύπρια σε 5-6 εβδομάδες ενώ τα ραντεβού για τον έλεγχο φωτοβολταϊκών συστημάτων κλείνονται εντός 25 ημερών (υποχρέωση της ΑΗΚ σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕΚ). Η φρενίτιδα που έπαθε ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο με τα φωτοβολταϊκά (κυρίως net metering) επηρέασε και την αναμονή στον έλεγχο εγκαταστάσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο όγκος εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40% τη στιγμή που το προσωπικό έχει μειωθεί. Επιπρόσθετα, οι έλεγχοι ηλεκτρικών εγκαταστάσεων γίνονται τώρα σύμφωνα με τη 17η έκδοση των Κανονισμών με ενεργοποιημένη την εγκατάσταση και σύμφωνα με τους Κανονισμούς Ασφαλείας της ΑΗΚ χρειάζονται δύο άτομα σε κάθε έλεγχο. Το Τμήμα που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους Εγκαταστάσεων είναι η Εξυπηρέτηση Χρηστών Δικτύου το οποίο ασχολείται επίσης με τον έλεγχο μετρητών, με την ποιότητα δικτύου και τη διασφάλιση εισοδήματος.

–«Σε επικοινωνία που είχα με το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη για το επίδομα τέκνου, μου είπαν επανηλειμμένα ότι θα κρατήσουν σημείωση και θα λάβω απάντηση σε δύο μέρες, όμως δεν απαντούν. Από τις 16 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε η αίτηση»

Απάντηση: Επικοινωνήσαμε με λειτουργούς στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η ακροάτρια δεν ήταν δικαιούχος. Θα επικοινωνήσουν μαζί της για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

–«Πού να απευθυνθώ για επιχορηγήσεις για φύτεμα ελιών από νέους. Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα;»

Απάντηση: Όπως μας λέχθηκε από λειτουργό της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα επιχορήγησης απευθύνεται σε όλους τους γεωργούς, όχι σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, και βγαίνουν στοχευμένες δράσεις. Για νέους γεωργούς δεν υπάρχει πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, μπορεί να βγει του χρόνου.
Υπάρχει πρόγραμμα αυτή την περίοδο για ενίσχυση των ορεινών περιοχών και για τους νέους έχει ειδική μοριοδότηση.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα www.paa.gov.cy

–«Εάν κάποιος δεν βγάλει την κυκλοφορία μέχρι τη διορία, τί πρόστιμο υπάρχει;»

Απάντηση: Σε ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας που θα γίνονται από σήμερα και μετά θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το 10% της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος. Εάν καταγγελθεί ο οδηγός από την Αστυνομία το πρόστιμο είναι 85 ευρώ.

–«Πότε θα πάρουμε το επίδομα μάνας που δίδεται μιά φορά το χρόνο;»

Απάντηση: Σύμφωνα με τους αρμόδιους λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, συνήθως μέσα στον Μάιο καταβάλλεται το επίδομα μάνας. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια για τα οποία πρέπει να περάσουν τρεις με τέσσερεις μήνες ώστε να καταβάλουν οι εργοδότες τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

–«Έχει πλοίο στο λιμάνι από Ιταλία και οι λιμενεργάτες φοβούνται να βγουν απάνω, οι εργοδότες φαίνεται πως τους πιέζουν. Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση

Απάντηση: Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της διαχειρίστριας εταιρείας DP, Δώρος Αρέστη μας είπε ότι στο τερματικό υπάρχουν 2 πλοία γενικού φορτίου. Διαβεβαίωσε ότι γίνονται σχολαστικά οι έλεγχοι βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί από τις αρμόδιες αρχές, από πού έρχονται τα πλοία, πόσες μέρες ήταν στη θάλασσα και με λίστες για τα πληρώματα. Πρόσθεσε δε, πως το πλήρωμα δεν βγαίνει έξω στο κρηπίδωμα, μένει στις καμπίνες και δεν έχει καμία επαφή με άτομα που δουλεύουν στο λιμάνι.

Χάρης Παναγιώτου, Δημήτρης Στρατής

 

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές