Η επείγουσα ανάγκη ψήφισης της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίστηκε από όλους τους ομιλητές σήμερα από το βήμα της 38ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Στην Συνέλευση που είναι σε εξέλιξη από το πρωί παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του απηύθυνε του έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση.

«Τώρα είναι η ώρα της ψήφισης των νομοσχεδίων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι τελευταία παρατηρείται οπισθοδρόμηση καθώς όπως είπε είναι αδιανόητο να επιμένει κανείς σε αύξηση των δήμων σε αριθμούς που θα φέρουν απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση.

Ταυτόχρονα προέβη σε παράκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να δραπετεύσουν όπως είπε από τα «βασίλεια» και να εμπιστευτούν τους επιστήμονες.

Το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας επέτρεψε να γίνουν σημαντικά βήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν για ολοκλήρωση της προσπάθειας σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη ψήφιση του νομοσχεδίου για μετάθεση των δημοτικών εκλογών για το 2024 προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για μελέτη των νομοσχεδίων.

 

Βύρας: «Είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλοι»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας τόνισε ότι «είναι αδύνατο η νομοθεσία που θα ψηφιστεί να ικανοποιεί όλους σε όλα τα σημεία». Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου εδράζεται στους βασικούς πυλώνες που έθεσε και είχε συμφωνήσει η Ένωση Δήμων με την κυβέρνηση.

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι πρέπει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος για άλλη αναβολή ή καθυστέρηση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η αναβολή των εκλογών, της απόλυτης δημοκρατικής έκφρασης του λαού όπως είπε, είναι ανεπίτρεπτο να πάει χαμένη χάριν μιας ατέρμονης συζήτησης.

Η ανάγκη για Τοπικές Αρχές οι οποίες να είναι διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητες και λειτουργικές προέχει των οποιωνδήποτε εκκρεμοτήτων, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.