Σκληρόμετρα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 αποφασίζουν ολοένα και περισσότερες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται έξαρση της νόσου και αυξάνονται τα περιστατικά μολύνσεων. Τα πιο αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών είναι για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Συγκεκριμένα, στην Τσεχία καταγράφηκαν συνολικά κατά το τελευταίο 24ωρο 11.514 νέα κρούσματα κορωνοϊού το περασμένο 24ωρο και είναι η πέμπτη φορά που ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων ξεπερνάει τις 10.000 τις τελευταίες επτά μέρες.
Η Κυβέρνηση συζητά την εισαγωγή αυστηρότερων περιορισμών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται πρόταση για κάποια μορφή λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους. Οι Υπουργοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως αργά χθες και θα συζητήσουν ξανά το ζήτημα αυτό την Πέμπτη.
Εξάλλου, έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 τέθηκαν ήδη σε ισχύ από χθες στην Αυστρία, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται.
Ο εμβολιασμός έγινε πλέον υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, ενώ από χθες μπορούν να εμβολιάζονται στη χώρα τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.
Από χθες και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, για ιατρική βοήθεια ή για να εμβολιαστούν.
Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται επίσης από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
Τα μέτρα της κατά της πανδημίας του κορωνοϊού σκληραίνει και η κυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύει σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση εκείνους που θα μπορούν να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR.
Ήδη από χθες απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους στους χώρους εργασίας τους, καθώς επίσης και η είσοδος στα κρατικά Πανεπιστήμια στους ανεμβολίαστους φοιτητές, με εξαίρεση και στις δύο περιπτώσεις εκείνους που θα μπορούν να επιδείξουν αρνητικό τεστ PCR, και αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου προειδοποιεί ότι θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρία έως και δέκα έτη η παραποίηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς πρόκειται για επίσημο κρατικό έγγραφο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Naftemporiki.gr