Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υποβληθεί πρόταση από το Δήμο Λεμεσού για την δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Αλιείας στο παραλιακό μέτωπο με την αναβάθμιση και αξιοποίησης της αποβάθρας στο παλιό Λιμάνι και της αλιευτική τράτας «Λάμπουσα», μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας υποβάλλονται μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού και θα υποβληθεί η προταση για την πρώτη φάση του εργου, που αφορα τα έργα επι της αποβάθρας, ενώ η αναβάθμιση της «Λάμπουσα» περιλαμβάνεται στη 2η φάση του έργου.
Συγκεριμένα εφόσον αναβαθμιστεί η «Λάμπουσα» και κριθει αξιόπλοη, θα δέσει στην αποβάθρα του παλιού Λιμανιού με την ιδιότητα του πλωτού μουσείου, ενώ στην απόβαθρα θα τοποθετηθεί ενημερωτικό κι άλλο σχετικό υλικό.
Από πλευράς του ταμείου έχει εκδοθεί η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για το σχεδιο που κλείνει στις 28/2/2022 και η υπηρεσία του Δήμου Λεμεσού εκπονεί το σχετικό τεχνικό δελτίο, δεδομένου ότι όποιο έργο υποβληθεί νωρίτερα και είναι ώριμο, υποβάλλεται στο ευρωπαϊκό ταμείο και τρεχει η διαδικασία.
Παράλληλα έχει ανατεθεί από την τοπική αρχή σε εμπειρογνώμονα η ολοκλήρωση της μελέτης αναβάθμισης της Λάμπουσας.
Η Λάμπουσα που για 50 χρόνια ψάρευε στην ανατολική Μεσόγειο περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Λεμεσού εδώ και χρόνια, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να επιχορηγήσει την απόσυρση των τρατών και πρότεινε στους παραλιακούς δήμους να πάρουν ένα από αυτά τα σκάφη, με τη δέσμευση να το συντηρήσουν και να το διαμορφώσουν σε επισκέψιμο χώρο.
Το σκάφος έχει μήκος 25 μέτρα, χωρητικότητα 48 τόνων και είναι ένα από τα τελευταία παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη που υπάρχουν στην Κύπρο, από τα μεγαλύτερα στο είδος του, που δεν κατασκευάζονται πλέον στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης, των παραδοσιακών τρόπων αλιείας και της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο.
Για κάποια περίοδο είχε τοποθετηθεί σε ειδική αποβάθρα του παραλιακού πάρκου της λεμεσού και το επικεπτοντα ντόπιοι και ξένοι.
Όμως το 2018 ακινητοποιήθηκε στο παλιο λιμάνι και παρέμεινε ασυντήρητο, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρα προβλήματα στο σκαρί του, ενώ κλαπηκαν κι εξαρτήματα από αυτό.
Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μετακίνησή του στο καρνάγιο με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασής του και τον προγραμματισμό των αναγκαίων ενεργειών, ενώ αποφασίστηκε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, να προωθηθεί η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο.