Τη στιγμή που ο συντονισμός της δραματικής επιχείρησης εκκένωσης στο Αφγανιστάν έρχεται επί τάπητος κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G7, με τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται ενώπιον ισχυρών πιέσεων για παράταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, η Washington Post αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε μυστική συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς αφότου κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.
Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα χθες, Δευτέρα, ενόσω η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.
Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.
Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό των πληροφοριών.
Το βλέμμα στον Μπάιντεν και την G7
O Τζο Μπάιντεν δέχεται ισχυρές πιέσεις για την παράταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου -στις οποίες και διαφαίνεται ότι ενδεχομένως θα συναινέσει. Από πλευράς τους οι Ταλιμπάν απορρίπτουν παράταση των επιχειρήσεων, εντούτοις συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον είχαν τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Δευτέρας εν όψει της G7, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και στη διαχείριση της κρίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Παρόλο που δημοσίως οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι απορρίπτουν παράταση της αμερικανικής παρουσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας και των Ταλιμπάν με ζητούμενο να καταστεί εφικτή η συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης και πέραν της 31ης Αυγούστου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο εάν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, μεταδίδει σχετικά το BBC.
Από αμερικανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του επ’ αυτού κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν είμαι ενήμερος για συγκεκριμένες συνομιλίες ως προς τη διορία» είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν» σχετικά με την κατάσταση στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».
Αναλόγως κινήθηκε και ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν «σε καθημερινή βάση».
Πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί διακυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε, πάντως, στο BBC ότι διαβλέπει «μεγάλη πιθανότητα» να παρατείνει ο Τζο Μπάιντεν τη διορία για την επιχείρηση εκκένωσης.
Ως προς το εάν η παράταση της διορίας συναρτάται από τη συναίνεση των Ταλιμπάν, ο Τζέιμς Στάινμπεργκ ανέφερε:
«Δεν το νομίζω. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει εάν αυτό είναι το σωστό και να καταστήσει σαφές ότι θα αναλάβουμε τα βήματα που χρειάζεται, και θα έχουμε τις δυνάμεις που χρειάζεται, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Δεν θα έδινα στους Ταλιμπάν [σ.σ. δικαίωμα] βέτο, και θεωρώ ούτε και ο πρόεδρος».
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, πάντως, δήλωσε τόσο στο βρετανικό δίκτυο Sky News, όσο και στο BBC, πως η ημερομηνία της 31ης Αυγούστου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και οποιαδήποτε παράταση συνιστά «καθαρή παραβίαση» της συμφωνίας της Ντόχα μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες» προειδοποίησε ο Σουχάιλ Σαχίν.
Έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων της ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβενία, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε χθες, Δευτέρα, να συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη συνεδρίαση σε επίπεδο πρέσβεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Σκοπός της συνεδρίασης θα είναι να εξεταστεί «η αντίδραση της ΕΕ στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», ιδίως «από τη σκοπιά των εσωτερικών υποθέσεων», πιο συγκεκριμένα «του πιθανού αντίκτυπού τους στη μετανάστευση», στη «συνεργασία ως προς τη μετανάστευση» και «τη βοήθεια προς γειτονικές χώρες-κλειδιά», καθώς και «ζητήματα ασφαλείας που συνδέονται» με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.
Αναμένεται επίσης να συγκληθούν εκτάκτως τα συμβούλια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σύντομα για το προσφυγικό, πρόσθεσε.
Πηγή: cnn.gr