Τα αποτελέσματα από τις γιορτές του Πάσχα, κατά πόσο δηλαδή ο κόσμος τήρησε τα περιοριστικά και υγειονομικά μέτρα, θα φανούν σε μια δύο ημέρες στα κρούσματα που θα παρουσιαστούν, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Σημείωσε ότι σήμερα θα έχουμε ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να εξακριβώσουμε πού βρισκόμαστε.
«Η κατάσταση είναι λίγο δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος λόγω του Πάσχα, δεν έγιναν αρκετά τεστ, επομένως δεν έχουμε καθαρή εικόνα προς τα πού πηγαίνει η επιδημιολογική καμπύλη. Εκείνο που βλέπω, είναι μια σταθεροποίηση διότι το ποσοστό θετικότητας ανεξάρτητα με τα πόσα τεστ γίνονται καθημερινά είναι γύρω στο 1,3-1,4%, που παραμένει αμετάβλητο. Πριν το Πάσχα είχε μια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά με ευρεία διακύμανση από τα 900 κρούσματα στα 600», είπε.
Σε ερώτηση αν θα συνεχιστεί το lockdown, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί κι ότι αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε περίπτωση που η επιδημιολογική μας εικόνα είναι ανησυχητική.
Ερωτηθείς αν η ΣΕΕ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε στην ατζέντα.
Είπε όμως, ότι το βράδυ θα γίνει η συνηθισμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για το πώς διαμορφώνεται η εικόνα με τα κρούσματα.
Σε άλλη ερώτηση αν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, είπε πως αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. «Πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική μας εικόνα σε μια δύο ημέρες μετά την επιστροφή στους ρυθμούς και αριθμούς των τεστ που γίνονταν πριν από το Άγιο Σάββατο».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε ανοσία της αγέλης, είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο, το 60-65% του πληθυσμού θα έχει πάρει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου. «Αυτό είναι το ποσοστό που έχει επιτευχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ, που όπως γνωρίζουμε έχει επιτρέψει σε αυτές τις χώρες να επιστρέψουν σε ένα είδος κανονικότητας, το οποίο ένα δυο μήνες πριν ήταν αδύνατο. Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς, με τον καλό καιρό κλπ. θα περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σημαντικά και σιγά σιγά θα επιστρέψουμε κι εμείς στην κανονικότητα την οποία γνωρίζαμε προηγουμένως», είπε.
Σε ερώτηση αν οι εμβολιασμένοι θα χρειάζεται να φέρουν μάσκα, ο Καθηγητής ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την μετάδοση του ιού στην κοινότητα. «Αν ρίξουμε τα ποσοστά σε χαμηλά επίπεδα τότε θα είναι δυνατό. Επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα διότι υπάρχει περίπτωση να νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι. Μπορεί δυνητικά να ενεργήσουν ως φορείς του ιού επομένως χρειάζεται προσοχή μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το 65-70% ανοσίας στον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.