Την τακτική της σιωπής επέλεξε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει αναφορικά με την εμπλοκή του στο βίντεο του Al Jazeera, το οποίο μετά τη δημοσιοποίησή του, τον ανάγκασε να παραιτηθεί από τη θέση.
Ο Δημήτρης Συλλούρης, επικαλούμενος τα συνταγματικά του δικαιώματα και αρκούμενος να αναγνώσει μόνο μια δισέλιδη δήλωση και την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημέρωσε την Ερευνητική Επιτροπή πως δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις της.
Ο πρόεδρος της Ερευνητικής, Μύρωνας Νικολάτος, αφού ανέφερε πως το δικαίωμα της σιωπής για υπόπτους και κατηγορούμενους είναι θεμελιωμένο δικαίωμα, θέλησε να τονίσει πως η Ερευνητική δεν είναι Δικαστήριο. Παράλληλα, ανέφερε στον κ. Συλλούρη πως θα του υποβληθούν ερωτήσεις και έχει το δικαίωμα να μην απαντήσει.
Ως εκ τούτου, ακολούθησε…μονόλογος ερωτήσεων, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής να τηρεί στάση σιωπής, αφού, όπως είχε αναφέρει εξαρχής, δικαιολογώντας την απόφασή του, ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας, αναφορικά με την καταγγελία του, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από το Al Jazeera.
Τα αναπάντητα ερωτήματα του Συλλούρη
• Σύμφωνα με το νόμο η Βουλή είχε δικαίωμα να ενημερώνεται για τις αιτήσεις που υποβάλλονταν για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση. Γινόταν έγκαιρα η ενημέρωση;
• Εξουσιοδοτηθήκατε από τον Πρόεδρο να παρουσιαστείτε ως σύμβουλος του για τις επενδύσεις; Έγινε κάτι τέτοιο; Θα θέλαμε να το γνωρίζουμε…
• Η επόμενη ερώτηση είναι εάν συμμετείχατε και με ποια ιδιότητα σε ταξίδια; Αν πήγατε ως προσκεκλισμένος και ποιος κάλυψε τα έξοδα;
• Έχετε είτε εσείς είτε κάποιο μέλος της οικογένειας σας σχέση με εργοληπτικές;
• Παρευρεθήκατε ποτέ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με αλλοδαπό επενδυτή ή επιχειρηματία για να συζητήσατε για την αίτησή του, να τον βοηθήσετε να εγγραφεί;
• Αποκομίσατε εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας, οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ;
• Είχατε κάποιο άλλο όφελος από το ΚΕΠ;
• Ασκήσατε πίεση από τη θέση σας, για την προώθηση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή;
• Υπήρχε συνεργασία μεταξύ σας και κάποιου άλλου μέλους του κράτους για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση;
• Εκ της θέσεως σας, ήταν θεμιτό να συμμετέχετε στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις;
• Στο βίντεο γιατί αναφέρατε το όνομα του Κύπρου Κυπριανού; Ποια η σχέση σας με τον κ. Κυπριανού και ποια η ανάμιξη του στο ΚΕΠ;
• Για το γνωστό βίντεο, στο οποίο φαίνεστε να δεσμεύεστε πως αν δεν γινόταν η δουλειά στην Κύπρο, θα επικοινωνούσατε με άλλους προέδρους Κοινοβουλίων, το κάνατε στο παρελθόν και αν ναι με ποιους;
• Ποιο είναι το σχόλιο σας για το βίντεο του Al Jazeera;
Παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να καταθέτει για δύο ώρες ο Δημήτρης Συλλούρης, η πολυαναμενόμενη κατάθεση του ολοκληρώθηκε… άδοξα εντός της μισής ώρας, με την Ερευνητική να μην λαμβάνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθετε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής να αποχωρεί, χωρίς να πει λέξη, παρά το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να δώσει τη δική του εκδοχή και να απαντήσει στα όσα του καταλογίστηκαν.
Στην ίδια γραμμή και ο Τζιοβάνης
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, ο οποίος επίσης ήταν πρωταγωνιστής στο βίντεο του Al Jazeera.
O κ. Τζιοβάνης, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, Αντώνη Δημητρίου, ανέφερε πως θα ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από την Αστυνομία.
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ερευνητικής ενημέρωσε και τον κ. Τζιοβάνη πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα, ωστόσο θα πρέπει να του υποβάλει τις ερωτήσεις, ανεξαρτήτως εάν δεν θα τις απαντήσει.
Οι ερωτήσεις στον Τζιοβάνη:
• Πότε εκλεγήκατε βουλευτής; Ως βουλευτής συμμετείχατε στη βουλή σε συζητήσεις για το ΚΕΠ;
• Η βουλή ενημερωνόταν για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Γινόταν έγκαιρα η ενημέρωση;
• Yπήρχαν παραστάσεις εκ μέρους της βουλής σε οποιαδήποτε αίτηση;
• Έχετε σχέσεις με εταιρείες παρόχων ή εργοληπτικές που είχαν συμφέρον από το ΚΕΠ;
• Είχατε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος ή άλλο από ΚΕΠ;
• -Ασκήσατε ποτέ οποιεσδήποτε πιέσεις προς οποιονδήποτε για αιτήσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, υπάλληλων ή κρατικών αξιωματούχων;
• Προβείτε σε σχόλιο αναφορικά με το βίντεο του Al Jazeera. Επεξηγήστε στην Ερευνητική τον ρόλο σας σε εκείνη την περίπτωση
Πυρά Δημητρίου
Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζιοβάνη, Αντώνης Δημητρίου, ανέφερε πως ο πελάτης του «έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί», προσθέτοντας πως «είτε παραπεμφθεί Δικαστήριο, είτε δεν παραπεμφθεί καθόλου, πλέον έχει καταδικαστεί από το παγκύπριο. Καμία σχέση έχει πλέον η οποιαδήποτε εξέλιξη».
Ο κ. Δημητρίου θέλησε να κάνει μια προσωπική παρέμβαση, όπως ανέφερε, λέγοντας πως «με ενοχλεί, γιατί όλοι περνούμε δύσκολα, η κοινωνία περνά δύσκολα, οι θεσμοί περνούν δύσκολα, με ενοχλεί πάρα πολύ γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε αποκαλύψει σκάνδαλα σε σχέσεις με τις πολιτογραφήσεις, έχουμε δει στο πόρισμα της ερευνητικής με σβησμένα γράμματα, τα ίδια που έχετε αποκαλύψει εσείς οι δημοσιογράφοι. Αυτό που μας προβληματίζει, γιατί σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα ή σε μεγάλα λογιστικά γραφεία συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει γίνει καμία έρευνα και δεν έχει σπάσει μύτη. Δεν σας προβληματίζει ως κοινωνία;»
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, «δεν είναι μομφή, ούτε προς την Κυβέρνηση αλλά απευθύνεται προς όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα. Τι συμβαίνει; Χθες δημοσιεύτηκε το πόρισμα και εσείς οι δημοσιογράφοι τα βγάλατε, τα οποία καταδικάζουν πολιτικά πρόσωπα. Γιατί δεν μπήκαν σε κάποιo μεγάλο γραφείο μέχρι σήμερα; Επειδή έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι, δεν αποτελεί μομφή προς την Κυβέρνηση και την Αστυνομία, αλλά το ερώτημα που θέτω προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, είναι γιατί δεν έγινε καμία έρευνα;»
Ο δικηγόρος του κ. Τζιοβάνη, τόνισε πως π πελάτης του συγκατατέθηκε πριν έξι μήνες και παρέδωσε τους λογαριασμούς και τους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές, διερωτώμενος «γιατί δεν συγκατατίθενται μεγάλοι δικηγορικοί; Γιατί δεν πήγαν με ένταλμα έρευνας στα γραφεία τους; Σαν κοινωνία δεν πρέπει να ικανοποιούμαστε με τρεις έρευνες. Μας ικανοποιεί αυτό;»
»Η Νομική Υπηρεσία ξέρω ότι εργάζονται από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ. Και ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Έχω ζήσει την Αστυνομία στο πετσί της, στις ανακρίσεις αυτές, υπερβάλλουν εαυτόν οι άνθρωποι. Έχουν κάνει φύλλο και φτερό τον άνθρωπο. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Γιατί δεν περνούν από τη Βουλή και να ενισχύσουν τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να μπορεί… Είμαστε όλοι πολύ ταλαιπωρημένοι… Και σας λέω ότι το γραφείο μου και εγώ θα παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τις εξελίξεις και αν χρειαστεί να κάνουμε παρέμβαση θα κάνουμε παρέμβαση γιατί είμαστε πολίτες και εμείς αυτό του κράτους και δικαιούμαστε να ρωτούμε. Θα παρακολουθούμε όλους αυτούς που ψηφίζουμε και βρίσκονται στη βουλή και όλους. Δεν βοηθά κανένα να ρίχνει ο ένας το φταίξιμο στον άλλο. Στο τέλος της ημέρας εμείς έχουμε ευθύνη ως πολίτες», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.
Σε σχέση με την υπόθεση του κ. Τζιοβάνη, ο δικηγόρος του ανέφερε πως είναι προς τα τέλη της η διαδικασία, τονίζοντας πως ο πελάτης του έχει καταδικαστεί πλέον ο άνθρωπος.
«Θα παρακολουθούμε και εάν πρέπει να κάνουμε σαν γραφείο, άνθρωποι και πολίτες, θα κάνουμε παρέμβαση. Είναι προειδοποίηση προς όλους. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι εδώ υπάρχει μια πολυσέλιδη έκθεση, η οποία με ξεκάθαρο τρόπο δείχνει ευθύνες, και ποινικές ακόμη. Είναι εύκολο να γέρνουμε στον καναπέ μας και να λέμε πως όλοι είναι άχρηστοι… Θα θυμάται κανένας σε τρία χρόνια εάν έχει αθωωθεί από το Δικαστήριο; Έχει καταδικαστεί και κατακρεουργηθεί ο άνθρωπος, ούτε λογαριασμό ρεύματος μπορεί να πληρώσει. Αυτό που ζητούμε είναι ίση μεταχείριση».